Изисквания на ЗКИ към финансови институции, вкл. и финансови къщи

В ДВ, бр. 27 от 25. 03. 2014 г. бе обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за кредитните институции (ЗИД ЗКИ).
 
С § 80 от ПЗР на ЗИД ЗКИ се регламентира, че: 
  • Ал. 1 - В 6-месечен срок от влизането в сила на този закон финансовите институции, вписани в регистъра на БНБ, които са извършвали дейности по чл. 2, ал. 2, т. 8 и възнамеряват да предоставят една или повече инвестиционни услуги и/или да извършват една или повече инвестиционни дейности съгласно чл. 5, ал. 2 от Закона за пазарите на финансови инструменти, подават в Комисията за финансов надзор документи за получаване на лиценз за извършване на дейност като инвестиционни посредници по Закона за пазарите на финансови инструменти.
  • Ал. 2 - Финансовите институции по чл. 2, ал. 2, т. 8, вписани в регистъра на БНБ, които са извършвали и възнамеряват да извършват обмяна на валута в наличност, привеждат дейността си в съответствие с Валутния закон в срока по ал. 1.
  • Ал. 3 - Финансовите институции, които към датата на влизането в сила на този закон извършват дейност по чл. 2, ал. 2, т. 10, не се регистрират в БНБ. 
  • Ал. 4 - В 6-месечен срок от влизането в сила на този закон всички регистрирани до влизането му в сила финансови институции връщат в БНБ издадените им удостоверения за регистрация и се пререгистрират в БНБ, ако отговарят на изискванията на чл. 3а, по ред, определен с наредба на БНБ.

 

Във връзка с посочените изисквания НАП напомни на своята Интернет страница на финансовите къщи, които търгуват с валута в брой, че трябва да се регистрират в НАП до края на септември, което ще даде възможност на НАП да контролира дейността им и да не позволява разлика в курсовете по-голяма от 5% от фиксинга на БНБ.