Промени, въведени с ПИД ППЗДДС

Представено е кратко резюме на промените, въведени с Правилника за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за данък върху добавената стойност (ПИД ППЗДДС), обнародван в ДВ, бр. 1 от 06. 01. 2015 г. и в сила от деня на обнародването му.
 
Подробен коментар относно промените в ЗДДС и ППЗДДС в сила от началото на 2015 г. ще бъде публикуван в първия брой на списание Данъци. Тита за 2015 г.
 
Основните промени в ППЗДДС са свързани с новосъздадената Глава осемнадесетаСпециални режими за облагане на доставки на далекосъобщителни услуги, услуги за радио- и телевизионно излъчване или услуги, извършвани по електронен път, по които получатели са данъчно незадължени лица“ (чл. 152 – 159и). В тази връзка:
  • e регламентирано издаването на фактури и основанието за неначисляване на ДДС за извършени от лице, регистрирано на основание чл. 97б от ЗДДС, доставки с място на изпълнение на територията на страната, различни от доставки на далекосъобщителни услуги, услуги за радио- и телевизионно излъчване или услуги, извършвани по електронен път, с получатели данъчно незадължени лица, които са установени или имат постоянен адрес, или обичайно пребивават в страната (чл. 79, ал. 2, т. 6 – нова);
  • е регламентирана процедура за дерегистрация на лица, които се регистрират за прилагане на „режим извън Съюза“ или „режим в Съюза“ в друга държава членка на ЕС и които са регистрирани в България по чл. 97б от ЗДДС за предоставяните от тях далекосъобщителни услуги, услуги за радио- и телевизионно излъчване или услуги, извършвани по електронен път, с получатели установени в страната данъчно незадължени лица (чл. 77а);
  • е регламентирано справка-декларацията за прилагане на режим извън Съюза или на режим в Съюза (по образец – приложение № 31 и образец – приложение № 32) да се изготвя на база на обобщени данни от електронен регистър по чл. 120, ал. 3 от ЗДДС (чл. 119).
 
 
Виж Мотивите към проекта на ПИД ППЗДДС.