Допълнение на Наредба Н-1 от 2014 г. за контрола върху средствата за измерване на акцизни стоки

В ДВ бр. 39 от 29. 05. 2015 г. е обнародвана Наредба за допълнение на Наредба Н-1 от 2014 г. за специфичните изисквания и контрола, осъществяван от митническите органи  върху средствата за измерване и контрол на акцизни стоки, като  е въведена нова разпоредба 32а, съгласно която:
 
  • в случаите по чл. 52, ал. 1, т. 6 от Закона за акцизите и данъчните складове точки за контрол са местата за въвеждане или извеждане на енергийни продукти от и към нефтопровода или нефтопродуктопровода, част от данъчния склад, към и от местата за производство и/или складиране, когато данъчният склад е разположен на територията на повече от едно митническо учреждение.
  • допуска се използване на едно средство за измерване и контрол в случаите на общо място за въвеждане или извеждане на енергийни продукти от и към нефтопровода или нефтопродуктопровода, част от данъчния склад, към и от:
1. местата за производство и/или складиране, част от данъчния склад в случаите по ал. 1;
2. друг данъчен склад.
 
  • лицата са длъжни да използват в точките за контрол по чл. 32а, ал. 1 средства за измерване и контрол, които предават данни за резултатите от измерването, по електронен път към автоматизираната система за отчетност на лицата и към информационната система на Агенция "Митници"."
 
Новата разпоредба е в сила от 29. 05. 2019 г., като срокът за спазване на разпоредбата е до 29. 06. 2015 г.

Виж Мотивите за промяната.