Нов Закон за гарантиране на влоговете в банките

В ДВ, бр. 62 от 14. 08. 2015 г. е обнародван нов Закон за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ).

Този закон въвежда изискванията на Директива 2014/49/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 16 април 2014 г. относно схемите за гарантиране на депозити (ОВ L 173/1 от 12 юни 2014 г.).

 

Съгласно новия ЗГВБ:

  • гарантират се влоговете в левове и в чуждестранна валута на едно лице в една банка независимо от броя и размера им до 196 000 лв., т.е. досегашния размер  (чл. 8, ал. 9, ал. 1 от ЗГВБ);
  • липсва гарантиране по реда на чл. 9, ал. 1  спрямо лица, придобили права по влог в резултат на извършени разпоредителни действия с влога в срока на действие на мерките по чл. 116, ал. 2, т. 2 и 3 от Закона за кредитните институции и след датата на издаване на акт по чл. 20, ал. 1 от ЗГВБ (по по подобие на ал. 3 от чл. 4 на ЗГВБ отм.);
  • прагът е завишен до 250 000 лв. за срок три месеца от момента, в който сумата е кредитирана по сметка на вложителя, или от момента, в който вложителят е придобил правото да се разпорежда със сумата на влога  при определена категория влогове, свързани с важни социални събития от живота на човека – продажба на имоти за жилищни нужди, развод, пенсиониране и др. (чл. 10 от ЗГВБ)
  • не се изплащат гарантирани влогове на лицата, посочени в чл. 11 от ЗГВБ (професионалните инвеститори, държавните институции и органите на местно самоуправление и местна администрация). Отпадат ограниченията по т. 1 - 5 на чл. 5, ал. 1 от отменения ЗГВБ, тъй като те са отпаднали от допустимите изключения от обхвата на Директива 2014/49/ЕС .
  • случаите и сроковете, в които се изплащат задължения на съответната банка към нейни вложители до гарантираните размери, са посочени в чл. 20 от ЗГВБ.


Законът е в сила от 14. 08. 2015 г. и от същата дата се отменя досегашният Закон за гарантиране на влоговете в банките.

За процедурите по изплащане на гарантираните влогове, започнали преди влизането в сила на този закон, се прилагат разпоредбите на отменения Закон за гарантиране на влоговете в банките (§ 5.от ПЗР на ЗГВБ).

 

Виж Мотивите към проктозакона на ЗГВБ.