Многостранно споразумение за автоматичен обмен на информация за финансови сметки

В ДВ, бр. 14 от 19. 02. 2016 г. е обнародван Закон за ратифициране на Многостранното споразумение между компетентните органи за автоматичен обмен на информация за финансови сметки.

Многостранното споразумение между компетентните органи за автоматичен обмен на информация за финансови сметки (МСАА) първоначално е подписано от 51 юрисдикции на 29 октомври 2014 г. в Берлин, по време на среща на Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели към ОИСР.
 
Година по-късно е проведена втора церемония по присъединяване към MCAA в Барбадос, като общият брой на участващите юрисдикции към този момент е 79, включително и Република България.
 
Присъединяването на Република България към споразумението ще й позволи да участва в глобалния автоматичен обмен на финансова информация и ще осигури възможност за получаване на информация за финансови сметки на:
  • български местни лица и
  • чуждестранни образувания, контролирани от български местни лица

в държави, присъединили се към споразумението, между които са и държави с преференциален данъчен режим.

 
Виж Мотивите към проекта на Закон за ратифициране на Многостранното споразумение между компетентните органи за автоматичен обмен на информация за финансови сметки.