ЗИДЗМДТ, Спогодби за социална сигурност

В ДВ, бр. 32 от 22. 04. 2016 г. са обнародвани:


Промени, въведени със ЗИДЗМДТ

 

Промяната е свързана с въвеждането на нов алтернативен данък, регламентиран в раздел VIII на глава втора на ЗМДТ „Данък върху таксиметров превоз на пътници“ (чл. 61у - 61щ), с който да се облага дейността по извършване на таксиметров превоз на пътници. 

Данъчно задължени лица са превозвачите, притежаващи удостоверение за регистрация от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, на които е издадено разрешение за таксиметров превоз на пътници от кмета на съответната община  по Закона за автомобилните превози.
 
За всички останали дейности, осъществявани от данъчно задължените лица, облагането ще бъде по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), съответно – по Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). 

В ЗМДТ се определят граници на годишния размер на данъка от 300 лв. до 1000 лв., като конкретния му размер се определя с наредба на Общинския съвет на общината, на чиято територия се извършва превоза.

Данъкът ще се определя за всеки отделен автомобил и се внася преди получаване на издаденото разрешение по чл. 24а, ал. 1 от Закона за автомобилните превози.

Предвиден е специфичен ред за деклариране и внасяне на данъка:
  • при започване на дейността през годината, както и
  • възможност за възстановяване на надвнесен данък при прекратяване на дейността, когато е внесен пълния размер на данъка.
Съгласно преходни разпоредби:
  • до 30 септември 2016 г.:
-       Министърът на финансите следва да се утвърди образеца на декларацията за деклариране на данъка, а

-       общинският съвет да определи размера на данъка върху таксиметровите превози за 2017 г. (§ 3 от ПЗР); 

  • разрешенията за извършване на таксиметров превоз на пътници, издадени по реда на Закона за автомобилните превози до влизането в сила на този закон, запазват действието си до изтичането на срока, за който са издадени, но не по-късно от 31 декември 2016 г. Удостоверенията на водачите на леки таксиметрови автомобили, издадени по реда на наредбата по чл. 12а, ал. 5 до влизането в сила на този закон, запазват действието си до 31 декември 2017 г. (§ 7 от ПЗР).
 
Във връзка с въвеждания нов алтернативен данък са извършени кореспондиращи допълнения в:

Въведени са и съответните промени в Закона за автомобилните превози във връзка с разрешението за извършване на тази дейност. Определят се изисквания, на които следва да отговарят водачите на леки таксиметрови автомобили, с цел да се подобри качеството на услугата и да се гарантира сигурност и безопасност на пътниците (Виж чл. 24 от закона).