Допълнения в Наредба № Н-8 от 2005 г.

 
С направената промяна се въвежда ред за подаване на данни в НАП от пенсионноосигурителните дружества, управляващи професионални пенсионни фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване.
 
Данните са относно размера на пенсията за лицата, пенсионирали се при условията на чл. 168 от Кодекса за социално осигуряване (КСО).
 
За тези лица, подлежащи на здравно осигуряване в НЗОК, пенсионноосигурителните дружества следва да подават декларация образец № 3 Данни за здравно осигуряване на лица, осигурени от държавния бюджет“.
 
С оглед формиране на здравноосигурителният статус, необходим за упражняване на здравноосигурителните права на лицата, декларация образец № 3 се подава в срок:
  • до 20-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят данните, и
  • до 20-о число на месеца, следващ месеца на сключване на пенсионния договор по чл. 169а, ал. 1 от КСО, с данните за времето от придобиване правото на професионална пенсия за ранно пенсиониране (чл. 3, ал. 17 – нова).
Направени са допълнения в указанията за попълване на декларация образец № 3 „Данни за здравно осигуряване на лица, осигурени от държавния бюджет“ (приложение № 2 към чл. 2, ал. 1 към наредбата) -  в т. 5 в позиция 50 накрая се добавят думите „и от професионален пенсионен фонд“.
 
Промените са в сила от 20. 05. 2016 г.
 
Виж Мотивите към проекто - Наредбата.