Промени в ЗПФ

В ДВ, бр. 43 от 07. 06. 2016 г. е публикуван Закон за изменение и допълнение на Закона за публичните финанси (ЗИД ЗПФ). 
 
Основните промени са свързани с въвеждане на редица мерки с цел постигане на финансова устойчивост и стабилност на местните финанси. В тази връзка е въведена е нова глава „Глава осма „а“ „Общини с финансови затруднения`’ (чл. 130а - 130л). Ввъ връзка с прилагането й са въвдени преходни разпоредби  - § 32 и § 33.
 
Урежда се възможността за ограничаване поемането на дълг от институционалните единици, класифицирани в сектор „Държавно управление“, в случай на превишение на прага за дълга от 60 на сто от брутния вътрешен продукт (чл. 29, ал. 4 - доп.) Създава се и допълнителна уредба, регламентираща предоставянето на данни за състоянието и движението на дълга на институционалните единици, участващи при формиране на показателите за сектор „Държавно управление“ (чл. 35 - изм., чл. 36, ал. 3 - нова).
 
Направени са и други промени, с цел преодоляване на неясноти относно прилагането на определени разпоредби.
 
С преходни и заключителни разпоредби са направени промени в редица нормативни актове, включително и в:
  • Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), като е въведена нова наказателна разпоредба (чл. 129) за неизпълнение на задълженията на общините за подаване на ежедневна информация по електронен път на Министерството на финансите според изискванията на чл. 5а, ал. 1 и 2 от ЗМДТ;
  • Закона за данък върху застрахователните премии - в чл. 15, ал. 2 и 3 думите „републиканския бюджет“ се заменят с „държавния бюджет“.
 
Виж Мотивите към проекто - закона на ЗИДЗПФ.