Проект на нов данък по ЗКПО

В Народното събрание е внесен Законопроект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), с преходни разпоредби на който са направени промени и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).
 
Предложените промените са свързани с въвеждане на 10 на стоданък върху разходите в натура“, свързани с използване на активи и/или персонал за лично потребление.
 
Отпада данъкът върху разходите, свързани с експлоатация на превозни средства, когато с тях се осъществява управленска дейност.
 
Разходите обложени с новия данък няма да се облагат при лицата по реда на ЗДДФЛ. В Мотивите към законопроекта се предвиждат и последващи промени в осигурителното законодателство с цел освобождаването на обложените разходи от осигурителни вноски.
 
Новият данък може да се прилага по избор на лицата, т.е. те могат да се откажат да го прилагат и да облагат разходите, свързани с лично ползване на активи и персонал като непаричен доход на физическите лица по реда на ЗДДФЛ.
 
Новият данък е годишен и се внася до 31.03.
 
Предложено е промените в ЗКПО да влязат в сила от началото на 2016 г.