Промени в Закона за митниците

В ДВ, бр. 58 от 26. 07. 2016 г. е обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за митниците (ЗИД ЗМ)

 

ЗИД ЗМ е приет с цел привеждане на националното законодателство в съответствие с митническото законодателство на Съюза и по-конкретно:

Доколкото митническото законодателство на Съюза е пряко приложимо в Република България в ЗМ са отменени редица разпоредби, включително цели глави и раздели, които уреждат материя и обществени отношения, вече уредени първично на ниво европейско митническо законодателство, например:

Най - важните промени в разпоредбите са свързани с:
  • изменение на разпоредбите, касаещи митническото представителство (чл. 18 - изм.);
  • изрично е определена компетентността на митническите органи при издаването на решения (чл. 19 - изм.);
  • въвеждане на широк кръг форми за обезпечаване на размера на митническото задължение - ипотека, залог; паричен депозит или платежно средство, което се счита за равностойно на паричен депозит, във валута, различна от евро и левове.(виж Глава двадесет и четвърта. Обезпечаване на размера на митническото задължение.).Предвидени са образци за обезпечение  (Приложение № 1 и Приложение № 2) под формата на поръчителство, което няма да бъде използвано в друга държава членка (чл. 193).
  • създаване на две нови части:
-        част десета „Разпоредби, свързани със специфичен контрол“ (чл. 241 – 266) и
-        част единадесета „Международни пощенски пратки“ (чл. 267 – 270),
 
които съдържат разпоредби, регулиращи материя и обществени отношения, които към момента са уредени в Правилника за прилагане на Закона за митниците, който ще бъде отменен.
  • прецизиране на  административнонаказателните разпоредби. Предвидените изменения целят ускоряване на административнонаказа­телното производство, ефективност и своевременно събиране на публичните държавни вземания.
Въведени са и преходните мерки за периодите, необходими на държавите членки да разработят или да адаптират митническите електронни системи с цел осигуряване най-късно до 31 декември 2020 г. на необходимото изискуемо ниво за обмен на информация между митническите администрации и икономическите оператори, както и между митническите администрации на държавите членки и ЕК:
  • До създаването на Националния комитет за мониторинг на разрешенията за достъп до процедура ТИР по чл. 19, ал. 3 контролът на разрешенията за достъп до процедура ТИР се осъществява по досегашния ред от комисията, включваща упълномощени представители на Агенция „Митници“, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (§ 87);
  • До 2 март 2020 г. с подобрение на новата компютризирана система за транзита съгласно Приложението към Решение за изпълнение (ЕС) 2016/578 директорът на Агенция „Митници“ издава разрешения за:
  1. използване на режим съюзен транзит за стоки, превозвани с железопътен, с въздушен или с морски транспорт, въз основа на документи на хартиен носител;
  2. използване на режим съюзен транзит за стоки, превозвани с въздушен транспорт или с морски транспорт, въз основа на електронен манифест (§ 90).
 
С преходни и заключителни разпоредби на ЗИД ЗМ са направени синхронизиращи промени в редица нормативни актове, включително и в:
-         в двумесечен срок от влизането в сила на ЗИД ЗМ лицата, които потребяват собствена електрическа енергия, произведена от централа с обща инсталирана мощност над 5 MW, и нямат регистрация по чл. 57а, ал. 1, т. 3 от ЗАДС, подават искане за регистрация по чл. 57б, ал. 1 от същия закон, като до влизането в сила на акта за издаване на удостоверението за регистрация или на отказа за неговото издаване,  лицата продължават дейността си и имат всички права и задължения на регистрирани лица по ЗАДС;
 
-         в едномесечен срок от влизането в сила на ЗИД ЗМ лицата, получили удостоверение за регистрация по чл. 57а, ал. 1, т. 6 от ЗАДС за осъществяване на дейности с компресиран природен газ, се пререгистрират служебно по чл. 57а, ал. 1, т. 2 от същия закон (§ 96 от ПЗР на ЗИД ЗМ).
  • Закона за данък върху добавената стойност - промените са преди всичко с редакционен характер (думите „митни сборове“ се заменят с „мита“. думата „необщностни“ се заменя с „несъюзни“; думата „общностни“ се заменя със „съюзни“ и др. подобни, като  е прецизирана и разпоредбата на чл. 16, ал. 5);
  • Данъчно-осигурителния процесуален кодекс - навсякъде думите „митни сборове“ се заменят с „мита“.

 

Виж Мотивите към проекто - закона на ЗИД ЗМ.

 

За абонатите на списание Данъци ТИТА виж материал относно промените в Закона за митниците.