Обнародван ЗД ЗДДС

В ДВ, бр. 60 от 02. 08. 2016 г. е обнародван Закон за допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност (ЗД ЗДДС).
 
Промените са насочени към търговия с течни горива, като целта е създаване на механизъм, съгласно който при осъществяване на търговия с течни горива, лицата задължително да предоставят обезпечение в пари, държавни ценни книжа или в безусловна и неотменяема банкова гаранция за срок една година пред компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите.
 
Задължението за предоставяне на обезпечение ще възниква, когато данъчно задължено лице за текущия данъчен период е:
  • извърши облагаеми доставки на течни горива със ставка на данъка 20 на сто и с обща стойност на данъчните им основи над 25 000 лв., или
  • общата стойност на данъчните основи при вътреобщностни придобивания на течни горива, които не са предназначени за потребление от лицето, осъществило вътреобщностните придобивания, надвиши 25 000 лв., или
  • получи течни горива, освободени за потребление по чл. 20, ал. 2, т. 1 от Закона за акцизите и данъчните складове на стойност над 25 000 лв., ако не е възникнало основание за обезпечение на друго основание (чл. 176в, ал. 1нов).
Обезпечението е в размер не по-малък от 20 на сто от данъчната основа на облагаемите доставки, придобиванията или стойността на получените течни горива, освободени за потребление за предходния данъчен период, но не по-малко от 50 000 лв. (чл. 176в, ал. 2нов).
 
Редът за предоставяне, освобождаване и усвояване на обезпечението се определя с Правилника за прилагане на Закона за данък върху добавената стойност (чл. 176в, ал. 12нов).
 
Въведена е и наказателна разпоредба, съгласно която лице, което, като е длъжно:
  • не предостави в срок обезпечение по чл. 176в или
  • не предостави обезпечение, или
  • предоставеното обезпечение не е в размера по чл. 176в,
се наказва с глоба - за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер на дължимото обезпечение (чл. 180в, ал. 1нов).
 
С преходна разпоредба се регламентира, че лицата, за които към датата на влизането в сила на този закон са налице условията по чл. 176в, са длъжни да предоставят обезпечение в едномесечен срок от влизането в сила на този закон (§ 4). 
 
Допълнена е и разпоредбата на чл. 46, ал. 1, т. 6, като в обхвата й се включваи управлението на дейността на Фонд на фондовете по реда на Закона за управление на средствата от Eвропейските структурни и инвестиционни фондове.
 
Виж Мотивите към проекто - закона.
 
Вижте  материала: "Промените в ЗДДС, отнасящи се до обезпечения в полза на държавата при сделки с течни горива", публикуван в септемврийския брой на списание Данъци ТИТА.