Нов режим на регистрация на ЮЛНЦ

В ДВ, бр. 44 от 20. 09. 2016 г. е обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗИД ЗЮЛНЦ), в сила от 01. 01. 2018 г.
 
Целта на ЗИД ЗЮЛНЦ е промяна в процедурата на регистрация на ЮЛНЦ и уеднаквяването й с тази на търговските дружества.
 
Отпада и необходимостта от втора регистрация на дружествата в обществена полза в Централен регистър на ЮЛНЦ в обществена полза към Министерството на правосъдието. В тази връзка Раздел II „Централен регистър“ на Трета глава от ЗЮЛНЦ се отменя.
 
Във връзка с новия режим на регистрация и необходимостта от пререгистрация са въведени преходни разпоредби - ЮЛНЦ, вписани в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел при окръжните съдилища, са длъжни да подадат заявление за пререгистрация по този закон в срок до 31 декември 2020 г.
 
Представа за целта на направените промени могат да дадат Мотивите към проекто закона.
 
Във връзка с новия ред на регистрация на ЮЛНЦ са направени и съответните промени в Закона за търговския регистър, който вече е с допълнено заглавие: Закон за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.
 
С преходни и заключителни разпоредби на ЗИД ЗЮЛНЦ са направени кореспондиращи промени и в други нормативни актове, включително в:
  • Закона за данък върху добавената стойност (§ 34) - чл. 39, т. 7;
Промените са с редакционен характер (най-вече се заменят думите „регистрирани в централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел, за осъществяване на общественополезна дейност" се заменят със "със статут в обществена полза".)
 
За абонатите на списание ДанъциТИТА:

Промените в режима на регистрация на ЮЛНЦ и процедурата на пререгистрация е обект на коментар в октомврийския брой на списание Данъци ТИТА.