Промените в КТ, ТЗ, КСО, ДОПК и ЗТР

 
В ДВ, бр. 105 от 30. 12. 2016 г. (последният за 2016 г.) бяха обнародвани:
-        Кодекса за социално осигуряване (КСО) и
-        Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК);
-        Закона за търговския регистър (ЗТР) и
-        ДОПК.
 
Промените в Кодекса на труда
 
Основните промени, въведени със ЗИД КТ са свързани с въвеждане на изискванията на Директива 2014/67/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014 година за осигуряване на изпълнението на Директива 96/71/ЕО относно командироването на работници в рамките на предоставянето на услуги и за изменение на Регламент (ЕС) № 1024/2012 относно административно сътрудничество посредством Информационната система за вътрешния пазар („Регламент за ИСВП“)
 
В тази връзка:
  • в глава пета, Раздел X. „Изменение на трудовото правоотношение“ се създава отделна уредба на командироване и изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги (чл. 121анов и чл. 121, ал. 3, 4 и 5 - отм.) и
  • са направи редица промени и в други разпоредби на КТ, с цел да се отговори на изискванията на Директивата.
Във връзка с ПЗР на ЗИД КТ са направени и кореспондиращи промени и в:
  • чл. 6а от КСО с цел синхронизирането на разпоредбата й с промените в КТ:
Виж проекто - закона на ЗИД КТ и Мотивите към него, посочени накрая.
 
Промените в КТ във връзка с уредбата на командироване и изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги ще са обект на специален коментар в януарския брой на списанието, който ще бъде публикуван и в Рубрика „Безплатно“.

Във връзка с уредбата на командироване и изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги се предвижда и нова Наредба за условията и реда за командироване и изпращане на Министерски съвет, която, след обнародването й в ДВ, също ще бъде обект на коментар в списанието през 2017 г.
 
Важно е да се има предвид, че освен посочените промени, свързани с уредбата на командироване и изпращане на работници с нова ал. 2 на чл. 154 от КТ „Празнични дни“, в сила от 01. 01. 2017 г., се регламентира, че когато официалните празници, с изключение на Великденските празници, съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени.
 

Промените в Търговския закон
 
Промените, въведени със ЗИД ТЗ, са свързани преди всичко с производството по несъстоятелност.
 
Съществена нова промяна, следствие на препоръките на Европейската комисия от 12 март 2014 г. за нов подход към фалита и несъстоятелността на предприятията, които засягат периода преди откриване на производство по несъстоятелност, е въвеждане на нова Част петаПроизводство по стабилизация на търговеца“ (чл. 761 – 797 - нови).
 
Това ново производство има за цел да предотврати откриването на производство по несъстоятелност чрез постигане на споразумение между търговеца и кредиторите му за начина на изпълнение на задълженията му, което да доведе до продължаване на дейността на търговеца (чл. 761). То може да се открие за търговец, който не е неплатежоспособен, но се намира в непосредствена опасност от неплатежоспособност (чл. 762, ал. 1).
 
В тази връзка в ДОПК се създава нов чл. 77а „Уведомяване при откриване на производство по стабилизация на търговец“ и се променя чл. 189, ал. 1 и 2 – изм.
 
В производството по несъстоятелност са направени са и други промени, свързани с:
  • презумпциите за неплатежоспособност, съобразени с критиката на в доклада на Световната банка относно обстоятелството, доказването на състоянието на неплатежоспособност от кредиторите е затруднено поради липсата на ефективни презумпции за неплатежоспособност (чл. 608, ал. 2 и 3 - изм., ал. 4нова);
  • промени в процедурата на освобождаване на синдика (чл. 657, ал. 5нова);
  • промени в процедурата на провеждане на първото събрание на кредиторите при откриване на производството по несъстоятелност (чл. 669, ал. 3 и 4нови и чл. 670, ал. 2, т. 1 и 2 - нови), както и процедурата на установителни искове (чл. 694изм.). Тези промени целят защитата на кредиторите и са съобразени с препоръките в доклада на Световната банка от 2015 г. относно производството по несъстоятелност и засилване на защитата на кредиторите у нас, както и
  • други промени в разпоредби, свързани с производството по несъстоятелност, целящи предотвратяване на злоупотреби от страна на длъжника, преодоляване на съществуващи неясноти и спорни моменти и защита на интереса на кредиторите, като са взети предвид препоръки на Световната банка (чл. 717г, ал. 1изм., чл. 717дизм., чл. 717н изм., чл. 718, ал. 1 и 4изм., чл. 729, ал. 3изм., чл. 735, ал. 2 нова, чл. 739 ал. 2изм.).
Освен промени в разпоредбите, свързани с производство по несъстоятелност са направени и други промени, свързани с:
  • превенция срещу т.н. кражби на фирми, които водят или до промяна на собствениците на дружества, най-често ЕООД (чл. 15, ал. 1 – изм., чл. 129, ал. 2 – изм., чл. 137, ал. 4 - нова). По предложение на депутат се създава и нова ал. 5 в чл. 137 (Виж Мотивите). В тази връзка са направени и синхронизиращи промени и:
-        в чл. 21, т. 8нова и чл. 28нова от ЗТР и
-        в чл. 83, ал. 2нова и чл. 90, ал. 2 - нова от Закона за нотариусите и нотариалната дейност,
  • създаване в глава четиридесет и втора на нов раздел IIaПомощник-синдик“ (чл. 668а и 668б - нови). Промяната е по предложение на група депутати. (Виж Мотивите.)
 
Виж Мотивите към проекто - закона на ЗИД ТЗ.
 
Промените в ТЗ ще са обект на специален коментар в януарския брой на списанието.
 
Накрая следва се посочи, че с § 53 от ПРЗ на ЗИД на Закона за особените залози (ЗОЗ) е направена промяна в ал. 3 на в чл. 194 от ДОПК, в сила от 30. 12. 2016 г., с цел синхронизиране на разпоредбите на ДОПК с промените в ЗОЗ.