Промени в Наредба № 5 от 2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 5 от КТ

 
Промените  са свързани най-вече с въвеждане на ново изискване в Уведомлението съгласно приложение № 1 да се посочва  промяна на работното място на лицето в друго населено място, с която се променя кодът по ЕКАТТЕ (Единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици на населените места), освен в случаите на командироване.
 
Също така в съответните разпоредби на наредбата думите  „(личен номер на чужденец)“ се заменят с (личен номер, личен номер на чужденец), служебен номер, издаден от НАП“.
 
Промените засягат:
-         в ал. 1, т. 1, б. „г“ - нова;
-         в ал. 4, т. 2 – изм., т. 3 - нова;
-         т. 2 - изм.;
-         т. 3, б. „б“ - отм.(текстът изискваше да се посочва номер на договора, ако работодателят води регистър на трудовите договори),  б. „е“ - прецизирана;
-         т. 4 - изм.
-         ал. 1 - доп.;
-         ал. 2 - изм.:
-         ал. 3нова;
-         ал. 4 (досегашна ал. 3) – изм.
 
Променени са:
 
Промените са в сила от 01. 04. 2017 г.

Въведена  е предходна разпоредба, съгласно която в срок до 30.10. 2017 г. работодателят изпраща уведомления съгласно приложение № 1 към чл. 1, ал. 1 за регистрираните преди 01. 04. 2017 г. трудови договори, като попълва: код за тип на документ – 2, код на работодателя, трите имена и ЕГН (ЛН, ЛНЧ), служебен номер, издаден от НАП на работника или служителя, основанието за сключване на трудовия договор или последното регистрирано допълнително споразумение, за „дата на сключване“ се попълва 1.04.2017 г., длъжностно наименование, код по НКПД, код по КИД (2008) и код по ЕКАТТЕ на населеното място, където е работното място на лицето при изпращане на уведомлението. Когато лицето изпълнява трудовите си задължения в повече от едно населено място, както и в други случаи, когато не е възможно да се определи код по ЕКАТТЕ, се попълва код „00000“.
 
Уведомление се изпраща за трудови договори, които не са прекратени към датата на изпращането.(§ 10, ал. 1 и 2 от ПЗР).