Информация от сайта на ЕК

На Интернет страницата на Европейската комисия (ЕК) е публикуван ежемесечният пакет от решения по производства за нарушение (в случая от месец март), с който се предприемат правни действия срещу държавите членки, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от правото на ЕС.
 
В частта, свързана с нарушения в данъчното облагане - т. 10. Данъчно облагане и митнически съюз, ЕК иска от България да промени разпоредбите си относно ДДС, приложими:
 
  • за дружествата, търгуващи с горива.
Посочва се, че понастоящем малките дружества, търгуващи с горива, са задължени да плащат авансово прекомерно високи суми, за да гарантират, че могат да платят дължимото от тях ДДС. За големите дружества е достатъчно само да внесат гаранция в размер, равен на дължимото по сделките им ДДС. ЕК счита че, националното законодателство не е съвместимо с нормите на ЕС и със свободата на стопанска инициатива; и
 
  • за използването на активите на дружествата за нестопански цели.
България се приканва да промени правилата си за начисляване на дължимия ДДС в случаите когато стопански активи се използват за частни или нестопански цели и когато стопански активи се прехвърлят в друга държава членка.
 
Ако България не предприеме действия по тези две искания в следващите два месеца, Комисията може да изпрати мотивирано становище на българските органи.