Промени в ЗМ, ЗАДС, ЗДДС и ЗТМТМ

В ДВ, бр. 24 от 16. 03. 2018 г.  са обнародвани:

Променени са отделни разпоредби в ЗМ.

Виж Мотивите за промените в проекто Закона за митниците.

Коментар на промените в ЗМ, предвиден за априлския брой на списанието, като е публикуван предварително в Рубрика "Безплатно".

С преходни разпоредби на ЗМ са направени промени и в два данъчни закона:

-   Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) (чл. 53, ал. 1, т. 1  - ред. попр. и преходна разпоредба - § 11 от ПЗР). Промените в ЗАДС са в сила от 01. 01. 2018 г.

-   Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС). Промените ЗДДС са в две посоки:
 
1. Въвеждане на изисквания към софтуера за управление на продажбите в търговските обекти и към производителите, разпространителите и ползвателите на такъв софтуер (чл. 118, ал. 1, т. 7нова).
 
Промените са обусловени от обстоятелството че досега нормативната уредба поставяше изисквания само към фискалните устройства (ФУ), но не и към софтуера за управление на продажбите в търговските обекти. Това даваше възможност в софтуера да се вграждат функционалности, даващи възможност за укриване на част от оборотите.
 
Вече са поставени нормативно изисквания към софтуера:
 
-   предоставян от производител/разпространител на софтуер за управление на продажби в търговските обекти, както и
-   към лицата, които го ползват в търговските обекти.     
 
НАП създава и поддържа публичен електронен списък на софтуерите за управление на продажби в търговските обекти, достъпен на интернет страницата й (чл. 118, ал. 14 - 18нови, т. 84 - 86 от § 1 на ДР - нови).
 
Въведени са санкции за неспазване на новите изисквания (чл. 185а и чл. 185б нови, чл. 186, ал. 1, т. 1, б. „д“изм.,  т. 5нова)
 

2. Въвеждане на изискванията към лицата, извършващи продажби чрез електронен магазин (чл. 118, ал. 1, т. 8нова, т. 87 от § 1 на ДР - нова). Целта е да се повиши защитата на потребителите при пазаруване в интернет и да се намали сивия сектор в икономиката.

Конкретните разпоредби във връзка с новите промени предстои да бъдат въведени в 6-месечен срок от влизането в сила на този закон с наредбата по чл. 118, ал. 4 от ЗДДС. В наредбата ще  се определят и срокове, в които производителите/разпространителите и ползвателите на софтуер за управление на продажби в търговските обекти трябва да приведат дейността си в съответствие с нея  (§ 13 от ПЗР)
 
Коментар на промените в ЗДДС, е предвиден за априлския брой на списанието.
 
Виж Мотивите за проекто промените в ЗДДС и разходите, които ще възникнат във връзка с промените (стр. 5-12).

 

Промените най-вече са обусловени от обстоятелството, че до 23. 05. 2018 г. България следва да въведе изискванията на Директива (ЕС) 2016/801 на Европейския парламент и на Съвета от 11. 05. 2016 г. относно условията на за влизане и пребиваване в страната на граждани от трети държави с цел провеждане на научно изследване, следване, стаж, доброволческа дейност, програми за ученически обмен или образователни проекти и работи по програми „au pair».

Също така в срок до 23 май 2018 г. Министерският съвет по предложение на министъра на труда и социалната политика привежда в съответствие с този закон правилника за прилагането му.

Виж Мотивите за промените в проекто Закона за изменение и допълнение на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.