Относно сроковете за разработване на СУПТО

На Интернет страницата на НАП е публикувана информация за проведена среща с разработчици на софтуер за продажби, на която бе съобщено, че ново отлагане на сроковете за привеждане на софтуерите за управление на продажбите (СУПТО) в съответствие с изискванията с Наредба Н-18 няма да има.

 

В оставащите месеци до края на януари 2020 г., респективно до края на март, трябва да бъде направено необходимото за разработване, деклариране пред НАП и внедряване при търговците на СУПТО, съобразено с новите правила.

 

В рамките на общественото обсъждане ще бъдат коментирани и предложени за промяна някои текстове на наредбата, за да се улесни разбирането и прилагането й. Предстои изготвянето и на подробно указание от НАП за прилагането на нормативния акт.

 

Виж още и Проекта на Наредба за допълнение на Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин, обсъжденето на който следва да приключи на 15.09. 2019 г.