Промени в Закона за търговския регистър

В ДВ, бр. 38 от 24.04.2020 г. е обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, (ЗТРРЮЛНЦ), в сила от 01.01. 2022 г. - чл. 6, ал. 3 - изм., чл. 11, ал. 3 - изм., чл. 12, ал. 3 - нова,, чл. 17, ал. 3 и 4 - нови,

 

Целта на промените е намаляване на административната тежест на бизнеса и създаване на законови предпоставки за въвеждане на Централизирана административна информационна система за бизнеса (ЦАИС) "Единна входна точка" за подаване на годишните финансови отчети  и статистика в машитоночетим формата и интеграция с  НАП , НСИ и АВ.  

 

От 01.01.2022 г. отпада задължението за заплащане на държава такса за актовете по чл. 6, ал. 3 (чл. 12, ал. 3 от ЗТРРЮЛНЦ).

 

С преходни и заключитeлни разпоредби към закона (ПЗР) са направени кореспондиращо промени и в разпоредби на други нормативни актове, включително са допълнени и разпоредби в :

 

  • Закона за данъците върху доходите на физическите лица (чл. 51, ал. 1 - доп.)
  • Закона за корпоративното подоходно облаганечл. 7, ал. 3 - нова и загл. доп),

във връзка с подаване на годишните отчети за дейността по електронен път по ред и начин съгласно чл. 20, ал. 5 от Закона за статистиката.

 

Със заключителна рзпоредба, в сила от 24.04.2020 г., се регламентира че, за производствата по обявяване на заявени пред търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел годишни финансови отчети и годишни доклади за дейността, които не са приключили до влизането в сила на този закон, обстоятелството, че актовете по чл. 38, ал. 1 от Закона за счетоводството са приети от общото събрание на съдружниците или акционерите или от съответния орган, се удостоверява само с декларацията по чл. 13, ал. 4  (§ 5 от ПЗР).

 

Добавена е и и нова разпоредба чл. 16а в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. относно временни мерки за защита на производството на храни, произведени на територията на Република България, търговията и пускането им на пазара във вериги от магазини.

 

Виж Мотивите към проекто закона на ЗТРРЮЛНЦ.

 


Не пропускай новините  Абонирай се за е-бюлетина ни: ТУК