Промени в ЗХ, ЗКПО и ДОПК

В ДВ. бр. 69 от 04.08.2020 г. e обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за хазарта (ЗИД ЗХ).

 

Променя се формата и организацията на хазартния регулатор в България, като Държавната комисия по хазарта (ДКХ) се преструктурира в Държавна агенция по хазарта (ДАХ). Коригират се установени в практиката недостатъци и несъвършенства в правната уредба на хазартните дейности.

 

С цел засилване контрола върху хазартните дейности са предоставени правомощия за контролни дейности на Националната агенция за приходите (НАП).

 

Въведени са нови разпоредби за защита срещу хазартна зависимост на уязвими лица (чл. 10б -10д от ЗХ).

 

С преходни и заключителни разпоредби на ЗИД ЗХ са направени промени и в други нормативни актове, включително в:

 

  • Закона за мерките срещу изпирането на пари,
  • Закона за мерките срещу финансирането на тероризма,
  • Данъчно-осигурителния процесуален кодекс,

най-вече с цел синхронизиране на разпоредите им със преструстуриране на ДКХ в ДАХ и повишаване на контролните функции на НАП.

 

По съществени промени са налице в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), като най-съществената промяна е свързана с отпадането на ал. 4 на чл. 219 от ЗКПО, която беше свързана със специфичен ред на формиране на данъчно задължение върху помощните и спомагателните дейности по смисъла на ЗХ, тъй като с промените в ЗХ се отменя т. 16 от § 1 на ДР на ЗХ, дефинираща този вид дейности, а никъде другаде в ЗХ не се ползва посоченото понятие. В тази връзка отпада и чл. 241 от ЗКПО относно облагането им с алтернативен данък в размер 12 на сто. Както е посочено в Мотивите към проекто закона, доколкото посочените дейности не попадат в обхвата на дейности, лицензирани като хазартни - те се облагат по общия ред.

 

Допълнена е и разпоредбата на чл. 176 а, ал. 1 от ЗКПО, като е добавена и ал. 4 на чл. 30 от ЗХ. (Самата разпоредба на чл. 30Държавни такси“ от ЗХ е изменена и допълнена).

 

Следва да се има предвид, че съгласно:

 

  • изменената ал. 8 на чл. 30 организаторите на хазартни игри, които заплащат таксата по ал. 3 и променливата част от таксата по ал. 4, подават по електронен път за всеки месец в Националната агенция за приходите до 15-о число на следващия месец декларация по образец, утвърден от министъра на финансите, за основата за начисляване на таксата и дължимата такса.
  • новата ал. 11 на чл. 30 от ЗХ таксата по ал. 3 и променливата част от таксата по ал. 4 се внасят по банкова сметка на Националната агенция за приходите в срока за подаване на декларацията по ал. 8.

С цел синхронизиране с промените в ЗХ са направени промени в чл. 240, ал. 2 и т. 67 и 68 от §1 на ДР на ЗКПО.

 

Промени във връзка с обмен на информация по реда на ДОПК

 

И накрая - с § 92, т. 3 и § 93 на ПЗР на ЗИД ЗХ са въведени промени, които не произтичат от промените в ЗХ, но на които следва да се обърне внимание.

 

С § 92, т. 3 на ПЗР на ЗИД ЗХ е направена нова редакция на § 6 и 7 от ПЗР на Закона за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДВ, бр. 102 от 2019 г.), а именно:

 

  • срокът, в който консултантите, съответно данъчно задължените лица по чл. 143я2 подават информация за всяка трансгранична данъчна схема, първата стъпка по прилагането на която е извършена между 25 юни 2018 г. и 30 юни 2020 г.- се удължава от 31.08.2020 г. до 28 февруари 2021 г. (§ 6, ал.1);
  • срокът, в който изпълнителният директор на Националната агенция за приходите предоставя на компетентните органи на другите държави членки първата получена информация за трансгранични данъчни схеми по чл. 143я съответно е удължен от 31.10.2020 г. до 30 април 2021 г. (§ 7 от ПЗР).

С § 93 от ПЗР на ЗИД ЗХ се регламентира, че за целите на автоматичния обмен на финансова информация, осъществяван по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, за отчетната 2019 г. предоставящите информация финансови институции предоставят данните по чл. 142б от същия кодекс на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите в срок до 30 септември 2020 г. Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите обменя посочените данни с компетентните органи на участващите юрисдикции в срок до 31 декември 2020 г.

 



Не пропускай новините  Абонирай се за е-бюлетина ниТУК