Деклариране на авансови вноски по ЗКПО за 2021 г.

Най-актуалното, винаги - TITA.BG


Срокът за подаване на новия образец на декларация по чл. 87а от ЗКПО за деклариране вида и размера на авансовите вноски за текущата календарна година е от 1 март до 15 април.

 

В тази връзка в  ДВ. бр. 16 от 23.02.2020 г./Неофициален раздел е обнародвана  Заповед № ЗМФ-114 от 17.02.2021 г. на министъра на на финансите, с  която се утвърждава образецът на декларация по чл. 87а от ЗКПО за деклариране вида и размера на авансовите вноски и по чл. 88 от ЗКПО за промени на авансовите вноски.

 

Заповедта и образецът са публикувани и на интернет страницата на НАП.

 

Декларацията се подава от:

 

  • от лицата, подлежащи на облагане с корпоративен данък по реда на ЗКПО, както и
  • от физически лица, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително еднолични търговци, и от физически лица, регистрирани като земеделски стопани, избрали доходът от стопанската им дейност да се облага с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28 от ЗДДФЛ, които съгласно чл. 43, ал. 8 от ЗДДФЛ правят авансови вноски при условията и по реда на ЗКПО. 

 

Декларация не подават лицата, които са освободени от авансови вноски и не са избрали да правят такива съгласно чл. 83, ал. 3 от ЗКПО:

 

  • данъчно задължените лица, чиито нетни приходи от продажби за годината преди предходната година не превишават 300 000 лв.;
  • новоучредените данъчно задължени лица за годината на учредяването им и за следващата година, с изключение на новоучредените в резултат на преобразуване по Търговския закон.
     

Не пропускай новините Абонирай се за е-бюлетина ни: ТУК