Декларация за дължими данъци за четвъртото тримесечие на 2021 г.

На интернет страницата си НАП напомня, че до края на януари 2022 година предприятията и самоосигуряващите се лица, които през четвъртото тримесечие на 2021 година са платили доходи: 

 

  • на физически лица по извънтрудови правоотношения, наем или доходи от други източници по чл. 35 от ЗДДФЛ и са удържали авансов данък, както и

 

  • на чуждестранни физически лица (например върху възнаграждения за технически услуги, доходи от лихви и др.), както и на местни и чуждестранни физически лица от дивиденти и ликвидационни дялове и др., върху които са дължими за окончателните данъци

 

трябва да подадат по електронен път Декларация за дължими данъци по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО  през Портала за електронни услуги на НАП. 

 

Декларацията се подава и за данъци при източника по ЗКПО, като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни юридически лица, които не са търговци, включително общините.

 

С тази Декларация се предоставя и информация за доходи:

 

  • от наем на недвижимо имущество или

 

  • от управление и контрол,

 

които се облагат с окончателен данък/данък при източника, начислени и/или изплатени в полза на лица, местни на друга държава от Европейския съюз.