Промени в НРВПО и в НПОПДОО

Най-актуалното, винаги  - TITA.BG


В ДВ, бр. 78 от 30.09.2022 г. е обнародвано Постановление № 289 от 27 септември 2022 г. за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет, с което са направени промени в:

 

  • в Наредбата за работното време, почивките и отпуските (НРВПО) и
  • в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НПОПДОО).

 

Постановлението влиза в сила от 1 август 2022 г., с изключение на § 1, т. 1 – 7 и на § 2, т. 7, които влизат в сила от 30 септември 2022 г.

 

С направените промени се регламентират редът за:

 

  • установяване на задълженията за дежурство и за времето на разположение на работодателя, максималната продължителност на времето и редът за отчитането му;
  • ползване на отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя);
  • представяне на необходимите документи в Националния осигурителен институт за изплащане на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя).

 

Виж мотивите за направените промени в доклада относно проекта на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет.


За абонатите на Пакет ТИТА 3.0. виж коментара: "Промени в трудовото законодателство, свързани с правото на бащите (осиновителите) на отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст и с дежурството и времето на разположение (обн. ДВ, бр. 78 от 30.09.2022 г.), публикуван в Рубрика „В аванс от брой 11“ на е сп. „Труд и осигуровки ТИТА“.