Наредба за реда за изготвяне и образеца на план-сметката за разходите за извършване на услугите, за които се заплаща ТБО, и за изчисляване размера на таксата съгласно ЗМДТ

НАЙ-АКТУАЛНОТО, ВЕДНАГА - TITA.BG


В ДВ. бр. 31 от 09.04.2024 г. е обнародвано Постановление № 93 от 4 април 2024 г. за приемане на Наредба за реда за изготвяне и образеца на план-сметката за относимите разходи за извършване на дейностите по предоставяне на услугите, за които се заплаща таксата за битови отпадъци (ТБО), и за начина на изчисляване размера на таксата при прилагане на основите, предвидени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ).

 

Наредбата се приема на основание чл. 66, ал. 3, т. 1, чл. 67, ал. 12 и чл. 71б, ал. 1 от ЗМДТ и има за цел да подпомогне общините в дейността им по определянето на таксата за битови отпадъци.

 

Изпълнението й се възлага на кметовете на общините в Република България.

 

Принцип за изчисляване размера на ТБО ще бъде "замърсителят плаща", т.е. количеството битови отпадъци е въведено като водеща основа за определяне размера на ТБО, като общинският съвет може да приеме основа или основи, различни от водещата, при условие че съществуват обективни обстоятелства, възпрепятстващи прилагането на водещата основа.

 

Основите за определяне на размера на таксата за битови отпадъци, които общинският съвет може да приеме при  определяне таксата:

 

  • за услугата по събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране, както и за услугата по третиране на битовите отпадъци в съоръжения и инсталации са:

 

- индивидуално определено количество битови отпадъци за имота, включително на торби,

- количеството битови отпадъци за имота  на база необходимите съдове (контейнери, кофи, кошчета и други съдове) и честотата на тяхното транспортиране,

- брой ползватели на услугата в имота;

 

  • за услугата по поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места и селищните образувания в общината са:

 

-  брой ползватели на услугата в имота;

- разгъната застроена и/или незастроена площ на недвижимия имот.

 

Общинският съвет може да приеме различни основи за отделните населени места, за отделните зони в тях, за селищните образувания, за различните категории задължени лица и за отделните услуги, за които се заплаща таксата за битови отпадъци, като бъдат посочени изрично мотивите за различните основи.

 

Вж. повече в доклада за проекто Наредбата.