Публикувана е Справката по чл. 73а, ал. 5 от ЗДДФЛ


Съгласно разпоредбата на чл. 73а, ал. 5 от ЗДДФЛ, в сила от 01. 01. 2014 г., в срок до 30 април на 2015 г. в съответствие с изискванията за автоматичен обмен на информация в рамките на ЕС, работодателите по смисъла на т. 27 от § 1 на ДР на ЗДДФЛ следва да подадат, посочената в Справката информация за общия размер на начислените и/или изплатените през 2014 г.  доходи от трудови правоотношения в полза на чуждестранни физически лица, местни на държава – членка на ЕС
 
Необходимо е ясно разяснение на НАП какво следва да се разбира под "доход от трудови правоотношения"- това по смисъла на т. 26 от § 1 на ДР на ЗДДФЛ или това по смисъла на трудовото законодателство.
 
В т. 1 на Заповедта на Изпълнителния директор на НАП при дефиниране на понятието "работодател" се прави препратка към дефиницията на понятието по смисъла на ЗДДФЛ  (т. 27 от § 1 на ДР), но не се прави препратка към дефиницията на т. 26 от § 1 на ДР на ЗДДФЛ при ползване на понятието "трудови правоотношения".
 
По всяка вероятност става въпрос за пропуск на препратка, но е необходима яснота по отношение на дефиницията на понятията, ползвани в Справката. Още повече, че поражда въпроси използване на препратка към ЗДДФЛ по отношение на едно от ползваните базови понятия (работодател) и липса на такава по отношение на друго (трудово правоотношение).