Прекратяване на действието на разпоредбата на б. «б», ал. 3 на чл. 12 от СИДДО с Германия

В  Модела на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за избягване на двойното данъчно облагане, който България следва в свойте СИДДО, възнагражденията за използване или за правото на използване на промишлено, търговско или научно оборудване първоначално са включени в обхвата на авторските и лицензионните възнаграждения (във версията на модела от 1963 и 1977 г.), но впоследствие са изключени от техния обхват.
 
Идеята е, че посочените възнаграждения следва да се третират като печалби от стопанска дейност (чл. 7, ал. 1 от Модела на ОИСР, както и болшинството СИДДО, по които Бълагрия е страна) и ако съответното чуждестранно лице не е  създало място на стопанска дейност в съответната страна -  да бъдат освободени от облагане с данък при източника. 
 
Болшинствотото Спогодби за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО), по които България е страна, обаче включват възнагражденията за използване или за правото на използване на промишлено, търговско или научно оборудване в обхвата на авторските и лицензионни възнаграждения (обикновено чл. 12 от СИДДО).  
 
С други думи възнаграждението за наем на изброеното оборудване не би могло да бъде освободено от облагане с данък при източника, ако съответното СИДДО предвижда облагане на авторските и лицензионните възнаграждения.
 
В разпоредбата на б. «б», т. 3 на чл. 12 на действащата СИДДО с Германия, в сила от 21 декември 2010 г., по отношение на възнагражденията за използване или за правото на използване на промишлено, търговско или научно оборудване, изрично се  регламентира, че облагането им като авторски и лицензионни възнаграждения (с приетата редуцирана ставка 5 на сто) ще е в сила само до края на 31. 12. 2014 г. и ще престане да се прилага по отношение на суми, изплатени след 31. 12. 2014 г.

В тази връзка НАП информира на своята Интернет страница, че издадените до 31. 12. 2014 г. становища за наличие на основания за прилагане на СИДДО няма да имат действие по отношение на доходите, реализирани след 01. 01. 2015 г.
 
За доходи с размер над 500 000 лева годишно, следва да се подадат нови искания за прилагане на СИДДО по чл. 137 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), а за доходи под този размер – пред платеца на доходите следва да се представят доказателствата по чл. 136 от ДОПК.