Промени в Наредба № Н-8 от 29 декември 2005 г.

В ДВ, бр. 4 от 16. 01. 2015 г. е обнародвана Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-8 от 29 декември 2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица и от самоосигуряващите се лица.

Направените изменения и допълнения преди всичко целят да синхронизират разпоредбите на Наредбата с последните промени в осигуритевнот законодатество (Кодекса за социално осигуряване (КСО) Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. (ЗБДОО 2015 г.), обн. ДВ бр. 107 от 24 декември 2014 г.


Промените са свързани с промяна в Указанията за попълване на декларация обр. № 1 „Данни за осигуреното лице“:

  • отмяната на чл. 4, ал. 2 от КСО и уеднаквяване режимът на осигуряване на всички лица, работещи по трудови правоотношениe;
  • направеното допълнение на чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО относно лица които е възложено управлението и/или контролът на държавни и общински предприятия по глава девета от Търговския закон, техни поделения или на други юридически лица, създадени със закон;
  • т. 4 от забележките на приложение № 1 към чл. 8 от ЗБДОО 2015 г., тъй като за избраните управител, контрольор, касиер и членовете на управителния и контролния съвет на етажната собственост по Закона за управление на етажната собственост не се прилага минимален размер на осигурителния доход по основните икономически дейности и квалификационни групи професии, а се прилага минималната работна заплата за страната.
Прецизирана е и нововъведената (ДВ, бр. 100 от 2014 г.) т. 6, ал. 1 на чл. 3 от Наредбата, с която е предвиден ред за подаване на декларация образец № 1 „Данни за осигуреното лице“ от наследниците на починало самоосигуряващо лице, с цел гарантиране правото им на помощи, пенсии и др., когато декларация образец № 1 за месеца, предхождащ месеца на смъртта, не е подадена в срок.
 
С преходна разпоредба су регламентира, че изчислените за 2014 г. осигурителни вноски за здравно осигуряване по смисъла на т. 7 на § 2а от ДР се определят и от осигурителния доход в т. 17.1 на декларация образец № 1 - 2014 г., заличени с последната редакция на т. 7 на § 2а, т. 7 от ДР на Наредбата (§ 4 от ПЗР на НИД на Наредбата).
 
Промените са в сила от 01. 01. 2015 г.

Виж Мотивите към проекто - наредбата.