Промени в ЗКПО, ЗДДФЛ, ЗТР, ТЗ, КСО и ЗИФОДРЮПДРСТЛТДС

В ДВ, бр. 22 от 24. 03. 2015 г. са обнародвани:
  • Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), със Заключителна разпоредба (ЗР) на който, са направени промени и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ);

Закон за изменение и допълнение на Закона за Търговския регистър (ЗТР), със ЗР на който са направени промени и в други нормативни актове, включително в:

-         Търговския закон (ТЗ), 
-         Кодекса за социално осигуряване (КСО) и
-         Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици (ЗИФОДРЮПДРСТЛТДС);
  • Закон за изменение и допълнение на Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвес­тиране, със ЗР на който са направени промени и в КСО.
 
Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗИД ЗКПО)
 
Със ЗИД ЗКПО са направени промени в разпоредбите, свързани с преотстъпване на данък на земеделските стопани по реда на чл. 189б от ЗКПО - чл. 182, ал. 1, т. 3 – изм., ал. 5 – изм., ал. 6 - нова, чл. 189б, ал. 2, т. 1 - доп., т. 4 – изм. т. 5 и 6 – нови, т. 7 – отм.
 
Променени са и дефиницията на "предприятие в затруднено положение" и „големи предприятия (т. 30 и т. 74 от §1 на ДР на ЗКПО).
 
Изрично е регламентирано, че държавна помощ за земеделски стопани, освен за предприятия в затруднено положение, не се прилага и по отношение на:
  • големи предприятия,
  • инвестиции в напояване, както и за
  • земеделски стопани, които не са изпълнили решение на Европейската комисия за възстановяване на получена неправомерна и несъвместима държавна помощ и не са възстановили изцяло помощта (чл. 182, ал . 5 и 6 и чл. 189б, ал . 2, т. 7 - отм.).
 
Променен е и § 17 от ПЗР на ЗИД ЗКПО, като се регламентира, че:

Разписката вече е получена. Виж „Одобрено е преотстъпване на данък от земеделските стопани“.

  • за целите на ползване на преотстъпване на данък е допустимо инвестирането в активи по чл. 189б от ЗКПО да е започнало и преди да е получена разписката от ЕК с идентификационния номер на помощта, но след 31 декември 2013 г.
 
Промените са в сила от 01. 01. 2014 г.
 
Със ЗР на ЗИД ЗКПО са направени и съответните промени в ЗДДФЛ. С промяната на чл. 48 ал. 7 от ЗДДФЛ се регламентира, че преотстъпването на данък, представляващо държавна помощ за земеделски стопани, не се прилага по отношение на:
 
1. лице, което е предприятие в затруднено положение;
2. лице, което е голямо предприятие;
3. физическо лице, извършващо стопанска дейност по чл. 29а от ЗДДФЛ;
4. лице, което не е изпълнило решение на Европейската комисия за възстановяване на получена неправомерна и несъвместима държавна помощ и не е възстановило изцяло помощта;
5. инвестиции в напояване.
 
Променена е дефиницията на "предприятие в затруднено положение" и е въведена дефиниция на „големи предприятия (т. 60 - изм. и т. 61 - нова от § 1 на ДР на ЗДДФЛ).
 
По аналог на § 17 от ПЗР на ЗИД ЗКПО е променена и разпоредбата на § 13 от ПЗР на ЗИД ЗДДФЛ.
 
 
Закон за изменение и допълнение на Закона за Търговския регистър (ЗИД ЗТР)
 
 
Със ЗИД ЗТР са направени промени в редица разпоредби: - чл. 3, ал. 4 - нова, чл. 3а - нов, чл. 4 – доп., чл. 11, ал. 4 – нова, чл. 14а – нов, чл. 23, ал. 2 и 3 – нови, ал. 5 и ал. 6 – изм., чл. 31е, ал. 2 – доп., чл. 34, ал. 2 – доп., чл. 40, ал. 5 – изм.
 
Промените са в сила от 01. 01. 2017 г.
 
 
Със ЗР на ЗИД ЗТР са направени и промени в:
  • Кодекса за социално осигуряване (КСО) - чл. 5, ал. 10 – изр. трето доп., изр. четвърто – ново,
целящи синхронизиране с изискванията на Директивата, които също са в сила от 01. 01. 2017 г.
 
Със ЗР на ЗИДЗТР са направени промени и в други нормативни актове, включително в Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици – изменена е ал. 2 на чл. 6, като промяната е в сила от 24. 03. 2015 г.
 
 
Закон за изменение и допълнение на Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвес­тиране
(ЗИДЗДКИСДПКИ)
 
 
С Заключителни разпоредби на ЗИДЗДКИСДПКИ са направени промени в редица разпоредби на КСО, свързани с дейността на пенсионноосигурителните дружества.
 
Въвеждат се изисквания:
  • пенсионноосигурителното дружество да приема инвестиционна политика на всеки управляван от него фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване с минимално съдържание, определено от заместник-председателя на комисията (175а - нов). Изисква се съответното минимално съдържание да бъде определено с решение на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ Управление "Осигурителен надзор в едномесечен срок от влизането в сила на закона (§ 7, ал. 1 от ЗР);
  • управителният орган на пенсионноосигурителното дружество да утвърждава вътрешни правила за процедурите за наблюдение, измерване и управление на риска, свързан с инвестициите на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване (чл. 179в - нов). Пенсионноосигурителните дружества представят в КФН правилата за процедурите за наблюдение, измерване и управление на риска и инвестиционните политики в едномесечен срок от влизането в сила на решението с решение заместник-председателя на КФН за минимално съдържание на инвестиционна политика (§ 7, ал. 2 от ЗР).
 
Промените са в сила то 24. 03. 2015 г.