Въведен е данък върху застрахователните премии

Новият Закон за данък върху застрахователните премии (обн. ДВ, бр. 86 от 02. 11. 2010 г.), който влиза в сила от 01. 01. 2011 г.,  урежда облагането с данък върху застрахователните премии, по облагаеми застрахователни договори, рисковете по които са поети от застрахователи. Като облагаеми се приемат всички застрахователни договори с изключение на договорите:
  • за презастраховане и ретроцесия;
  • ·по всички видове застраховки и рискове, посочени в раздел I от приложение № 1 към Кодекса за застраховането (животозастраховане);
  • ·по част от застраховките и рисковете, посочени в раздел II от приложение № 1 към Кодекса за застраховането, в т.ч. щетите/загубите, нанесени на летателни апарати, плавателни съдове и гражданската отговорност, свързана с притежаването и използването им, както и за застраховка на товари по време на международен превоз.
 
Данъчната ставка е 2 на сто.
 
Данъчната основа за облагане е получената застрахователна премия от застрахователя. Данъчната основа се увеличава с възстановените бонуси и отстъпки на застрахователя и се намалява с включените в застрахователната премия суми за Гаранционния и Обезпечителния фонд по Кодекса за застраховането, както и със сумите за Държавен фонд „Земеделие” съгласно Закона за подпомагане на земеделските производители.
 
Данъкът става изискуем от застрахователя на датата, на която е получена застрахователната премия. Въвежда се задължение за застрахователя да посочи данъка в застрахователния договор отделно от дължимата застрахователна премия и дължимата на застрахователя сума. Във връзка с това са направени и промени в Кодекса за застраховането (КЗ) по отношение на сумите за Гаранционния фонд  (чл. 287, ал. 3 от КЗ)  и Обезпечителния фонд (чл. 311и, ал. 4 от КЗ).
 
Дължимият данък се внася в бюджета ежемесечно.
 
Данъчно задължените лица подават данъчна декларация в Националната агенция за приходите за всяко тримесечие в срок до края на месеца, следващ тримесечието.
 
Данъчно задължени лица са преди всичко застрахователите, като се дава възможност на застраховател, който осъществява дейност при условията на свободата на предоставяне на услуги, да определи данъчен представител, който да го представлява във всички негови данъчни правоотношения, възникнали на основание на закона..
 
Както изрично е посочено в Мотивите към проектозакона  "новият данък не променя съществуващия ред на данъчно облагане на печалбата на застрахователите съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане".