Нови образци на документи по чл. 45 ЗДДФЛ

На Интернет страницата на НАП в рубрика "Документи - данъци" са публикувани нови образци на документи, регламентирани в Закона за данък върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), а именно на:
 
Промяната в първите две служебни бележки е свързана с промените в данъчните облекчения за физическите лица, които могат да се ползват за доходите, придобити през 2015 г., а именно:
  • отпадане на данъчното облекчение по чл. 22б от ЗДДФЛ за доходи, непревишаващи минималната работна заплата;
  • въвеждане на две нови данъчни облекчения за деца по чл. 22в и чл. 22г от ЗДДФЛ, които биха могли да се ползват и чрез основния работодател при годишното уравняване на дохода по реда на чл. 49 от ЗДДФЛ.
 
Промяната в Сметката за изплатени суми по чл. 45, ал. 4 от ЗДДФЛ е свързана с новата разпоредба на чл. 65, ал.13 от ЗДДФЛ, даваща възможност на избор от страна на физическите лица да декларират писмено пред предприятието или самоосигуряващото се лице, което през четвъртото тримесечие на годината им изплаща доход от:
  • наем или
  • друга стопанска дейност,
дали да им бъде удържан авансов данък или не за четвъртото тримесечие на 2015 г.
 
При желание за удържане на данък, физическите лица могат да попълнят “да“ р. 2 от Част „Допълнителни данни, които се попълват от физическото лице“.
 
Авансов данък по чл. 43 и чл. 44 от ЗДДФЛ за четвъртото тримесечие на 2015 г. би могъл да се удържа от предприятието или самоосигуряващите се лица – платци на доходи, само при писмено изявено желание от страна на физическото лице за удържане на данък.
 
Виж още относно удържането на авансов данък по реда на чл. 43 и чл. 44 от ЗДДФЛ през четвъртото тримесечие на 2015 г. на Интернет страницата НАП.
 
 
Четете:
 
"Авансово облагане на доходите от друга стопанска дейност и наем в полза на физически лица от предприятия и самооосигураващи се лица по смисъла на КСО през четвъртото тримесечие"  в октомврийския брой на списание „Данъци ТИТА“.
 
Относно новите данъчни облекчение по ЗДДФЛ, в декемврийския брой на списание „Данъци ТИТА“, който излиза на 01. 12. 2015 г.