Обнародвана е Наредба за реда за извършване на проверка по чл. 327, ал. 2 от Кодекса на труда

Според разпоредбата на т. 10, чл. 327, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ), в сила от 30. 07. 2010 г., когато работодателят преустанови дейността си - работникът или служителят може да прекрати трудовия си договор писмено, без предизвестие.
 
В този случай, ако работникът или служителят не може да подаде писменото си заявление за прекратяване на трудовия договор, поради това че работодателят, лицето, което го представлява, или лицето, определено да получава кореспонденцията на работодателя, не могат да бъдат намерени на адреса на управление, посочен в трудовия договор, заявлението може да се подаде в инспекцията по труда по седалището или адреса на управление на работодателя (чл. 327, ал. 2 от КТ, в сила от 30. 07. 2010 г.).
 
Контролните органи на инспекцията по труда, Националния осигурителен институт (НОИ) и Националната агенция за приходите (НАП) проверяват дали действително работодателят е преустановил дейността си и ако това е така трудовият договор се смята за прекратен от датата на завеждане на заявлението в инспекцията по труда по седалището или адреса на управление на работодателя (чл. 327, ал. 2 от КТ, в сила от 30. 07. 2010 г.).
 
Редът за извършване на проверката по чл. 327, ал. 2 от КТ от контролните органи на инспекцията по труда, НОИ и НАП се определя с наредба на министъра на труда и социалната политика, съгласувана с управителя на НСО и с изпълнителния директор на НАП (чл. 327, ал. 3 от КТ, в сила от 30. 07. 2010 г.).