Нова схема за възстановяване на акциз на земеделските стопани

В ДВ, бр. 45 от 14. 06. 2016 г. бе обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗИДЗПЗП), с § 21 от Преходните и заключителните разпоредби на който се направени и съответстващи промени в Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС).
 
С направените промени се въвежда нова схема на държавна помощ за възстановяване акциз на земеделските стопани за закупено гориво, а именно: „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство".
 
Новата схема, замества схемата на държавна помощ „Намалена акцизна ставка за газьол, използван в първичното селскостопанско производство, чрез система от ваучери за гориво".
 
Промените влизат в сила от датата на получаване на окончателен номер на схемата за държавна помощ в регистъра на държавните помощи на Европейската комисия.
 
В тази връзка представяме коментара: „Нова схема за възстановяване на акциз на земеделските стопани“ от августовския брой на списанието, публикуван предварително в Рубрика "Безплатно".