Нов Закон за кредитите за недвижими имоти и промени във ВЗ

 
Новият закон е въведен в съответствие с изискванията на европейското законодателство.
 
Виж Мотивите към проектозакона.
 
С преходни и заключителни разпоредби на новия закон са направени синхронизиращи промени и в други нормативни актове, включително и във Валутния закон (ВЗ).
 
Промените във ВЗ са обусловени от влезлия в сила Регламент (ЕС) № 260/2012 на Европейския парламент и на Съвета от 14 март 2012 година за определяне на технически и бизнес изисквания за кредитни преводи и директните дебити в евро и за изменение на Регламент (ЕО) № 924/2009, съгласно който от 01. 02. 2016 г. държавите - членки на Европейския съюз, следва да премахнат задължението доставчиците на платежни услуги да събират информация за целите на статистиката на платежния баланс за всички платежни операции на техни клиенти.
 
Промените в европейското законодателство, наложиха изменения на разпоредби ВЗ, регламентиращи изискванията към банките и техните клиенти във връзка със събиране на информация за нуждите на статистиката на платежния баланс.
 
Промените са в две разпоредби на ВЗ:
-        алинеи 1, 2, 3 и 4 и ал. 8 се отменят;
-        ал. 9 се изменя (думите "Лицата по ал. 1 не могат да предоставят" се заменят с "Българската народна банка не може да предоставя", а думата "тях" се заменя с "нея статистическа".