Деклариране на данъци по реда на чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО, дължими през 2013 г. от предприятие - платец на доход

Целта на материала е да се разгледат задълженията на предприятията-платци на доходи във връзка с попълване на кол. 3 на новия образец Декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал.1 от ЗКПО за доходи, задължението за данъчно облагане, при които възниква през 2013 г.
 
За попълването на новия образец декларация, в случаите на дължими данъци, задължението за които е въникнало до 31. 12. 2012 г. виж "Деклариране на данъци по реда на чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО, свързани с доходи начислени/изплатени до 31. 12. 2012 г.”
 
 
І. Попълване на декларацията от предприятие – платец на доход при дължими данъци върху доходи на физически лица (р. 1, 2, 3 и 4)
 
 
Общи положения
 
 
Предприятия по смисъла на ЗДДФЛ са: търговците по смисъла на Търговския закон, юридическите лица, които не са търговци, бюджетните предприятия,неперсонифицираните дружества, търговските представителства, чуждестранните лица, осъществяващи стопанска дейност на територията на страната чрез място на стопанска дейност, с изключение на случаите, когато стопанската дейност се осъществява от чуждестранно лице от държава - членка на ЕС или ЕИП, при условията на свободно предоставяне на услуги, както и осигурителната каса, създадена на основание чл. 8 от Кодекса за социално осигуряване (т. 33 от § 1 на ДР на ЗДДФЛ).
 
  1. Предприятията - платци на доходи на физически лица декларират по реда на чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ:
  • дължимите данъци, които са задължени да удържат и внасят по реда на ЗДДФЛ (а не само внесените и удържаните);
  • всички данъци, които са задължени да удържат и внасят по реда на ЗДДФЛ (без тези по трудови правоотношения по смисъла на т. 26 от § 1 на ДР на ЗДДФЛ), а не само окончателни данъци в полза на чуждестранни лица по реда на чл. 37 и чл. 38 от ЗДДФЛ;
  • дължимите данъци се декларират в кол. 3 като обща сума без да се конкретизират по получатели на дохода;
  • дължимите данъци се декларират в срока на внасяне на данъците. Като правило срокът на внасяне на данъците е края на месеца, следващ тримесечието, през което са станали дължими, съответно до 30. 04., 31. 07., 31. 10. и 31. 01. Изключение от посоченото правило са:
-          дънъците върху лихвите по депозитни сметки на местни физически лица, данъкът върху които се внася и декларира ежемесечно;
-          авансовият данък по реда на чл. 43 и чл. 44 от ЗДДФЛ, който се декларира и внася само за първите три тримесечия.
 
  1. Обект на деклариране от предприятията - платци на доходи следва да бъдат:
  • авансовият данък, дължим по реда на чл. 43 от ЗДДФЛ върху придобити доходи от друга стопанска дейност (граждански договори) чл. 44 от ЗДДФЛ за придобити доходи от наеми или друго възмездно предоставяне на имущество или права.
Не се посочва авансово удържаният данък по реда на чл. 42 от ЗДДФЛ, посочван в Декларация образец № 6 (чл. 55, ал. 3 от ЗДДФЛ), т.е. не се посочва авансовият данък върху доходи на лице, получаващо доходи по договор за управление и контрол, както и на съдружници/собственици, полагащи личен труд в собственото си дружество, тъй като за целите на ЗДДФЛ това са доходи от трудово правоотношение (т. 26, б. “з” и “и” от § 1 на ДР на ЗДДФЛ). (Виж Указанията към Декларация образец № 6.)
  • дължимите окончателни данъци върху доходи на чуждестранни физически лица по реда на чл. 37 и чл. 38 от ЗДДФЛ;
  • дължимите окончателните данъци върху доходи на местни физически лица по реда на чл. 38 от ЗДДФЛ.

 

Р. 1 Авансов данък по чл. 43 от ЗДДФЛ за доходи от друга стопанска дейност и по чл. 44 от ЗДДФЛ за доходи от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество
 
 
Кога възниква задължение за посочване на суми по р. 1?
 
В случаите на облагане с авансов данък по реда на чл. 43 и чл. 44 от ЗДДФЛ начисляването на дохода само по себе си не поражда задължение за посочване на суми по р. 1, тъй като авансовият данък не е дължим към момента на начисляване.
 
Задължението за попълване на р. 1 възниква за предприятието единствено при придобиване по смисъла на чл. 11 от ЗДДФЛ от физическото лице на:
  • който и да е от доходите, изброени в чл. 29 от ЗДДФЛ, като доход от друга стопанска дейност доходи на: лица, упражняващи свободни професии, лица по извънтрудовo правоотношение (граждански договори), частни земеделски прoизводители, които не прилагат чл. 29а от ЗДДФЛ, артисти - изпълнители и т.н.);
  • наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество (без случаите на етажна собственост с форма на управление общо събрание и наем в полза на чуждестранно лице, които са обект на облагане с окончателен данък и деклариране на р. 2).
 
Например:
 
-          сключен граждански договор през 2010 г., респ. 2011 или 2012 г., по който плащането в брой/банковият превод е извършено със закъснение едва през първото тримесечие на 2013 г. Данъкът става дължим през първото тримесечие на 2013 г. и следва да се декларира на р. 1. и внесе до 30. 04. 2013 г. (Дори и да не внесе до 30. 04. 2013 г. данъкът следва да се декларира в същия срок на р. 1, доколкото вече е станал дължим.);
 
-          начислени суми по договор за наем за м. януари, м. февруари и м. март на 2013 г., изплатени на лицето през м. април 2013 г. Данъкът става дължим през второто тримесечие на 2013 г. и следва да се декларира на р. 1 и внесе до 31. 07. 2013 г. (Дори и да не внесе до 31. 07. 2013 г. данъкът следва да се декларира в същия срок на р. 1, доколкото вече е станал дължим.)
 
Винаги ли предприятието-платец на доход е задължено да удържа авансов данък върху посочените доходи?
 
Винаги. Дори получателят на дохода от друга стопанска дейност или наем да е документирал придобиването на дохода с данъчна фактура, тъй като е регистриран по ЗДДС. В този случай данъкът се удържа върху данъчната основа (без ДДС).
 
За предприятието - платец на доход задължението за удържане на авансов данък и съответно на декарирането му единствено може да отпадне, ако са едновременно налице три обстоятелства:
  • доходът е от друга стопанска дейност (при доходи от наем на местни физически лица винаги се удържа авансов данък от предпрятието - платец);
  • получателият на дохода е самоосигуряващо се лице по смисъла на КС0;
  • лицето е декларирало това обстоятелство с Декларация по чл. 43, ал. 5 от ЗДДФЛ (вкл. и ако става въпрос за ЧСИ, нотариус, адвокат).
 
Виж
 
 
 
Само при наличие на посочените три обстоятелства:
 
Как се формира сумата, която следва да се посочи?
 
Записът е сума на стойностите, посочени р. 8 “Удържан авансов данък” на Сметката за изплатени суми, издадени през съответното тримесечие.
 
За лица с увреждане 50 и над 50 на сто, за които все още не е достигнат таванът от 7920 лв. данък не се дължи (чл. 43, ал. 2 и чл. 44, ал. 2 от ЗДДФЛ).
 
Това означава, че в декларацията за:
 
-          първото тримесечие на 2013 г. следва да бъда посочен дължимият данък за доходи, изплатени в брой/преведени по сметка на получателя, респ. придобити по реда на чл. 11, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ за периода от 01. 01. до 31. 03. 2013 г., съответно посочен на р. 8 “Удържан авансов данък” в Сметките за изплатени суми, издадени през първото тримесечие.
 
-          второто тримесечие на 2013 г. следва да бъда посочен дължимият данък за доходи, изплатени в брой/преведени по сметка на получателя, респ. придобити по реда на чл. 11, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ за периода от 01. 04. до 30. 06. 2013 г., съответно посочен на р. 8 “Удържан авансов данък” в Сметките за изплатени суми, издадени през второто тримесечие тримесечие;
 
-          третото тримесечие на 2013 г. следва да бъда посочен дължимият данък за доходи, изплатени в брой/преведени по сметка на получателя, респ. придобити по реда на чл. 11, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ за периода от 01. 07. до 30. 09. 2013 г., съответно посочен на р. 8 “Удържан авансов данък” в Сметките за изплатени суми, издадени през съответното тримесечие.
 
Внимание!!!
За четвъртото тримесечие данък не се дължи и съответно р. 8 не се попълва. Това е взето предвид и в новия образец на Сметката за изплатени суми по чл. 45, ал. 4 от ЗДДФЛ, в която е посочено, че за четвъртото тримесечие р. 8 на Сметката за изплатени суми не се попълва.
 
Какъв е срокът за внасяне и деклариране на авансовия данък върху посочените доходи?
 
До края на месеца следващ тримесечието през което е възникнало задължението за удържане на данък, с изключение на четвъртото тримесечие. През четвъртото тримесечие р. 1 не се попълва и авансов данък не се дължи (чл. 65, ал. 12 от ЗДДФЛ).

Има ли задължение физическото лице-получател на дохода да подава ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ?
 
Да, тъй като облагането има авансов характер. Доходите придобити през четвъртото тримесечие се облагат единствено годишно чрез посочаването им в Приложение № 3 и № 4 на ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ.
 
 
Р. 2. Окончателен данък по чл. 37 и 38 от ЗДДФЛ с изключение на данъка, посочен в т. 3 и 4
 
Кои данъци се посочват на р. 2?
-          доходи от допълнително доброволно осигуряване, доброволно здравно осигуряване и застраховки "Живот";
-          доходи от имущество, предадено на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадците;
-          доходи от лихви по заеми към кооперацията, предоставени от член-кооператори,
-          доходи от наем или друго възмездно предоставяне на имущество в режим на етажна собственост с форма на управление общо събрание.
 
Кога възниква задължение за посочване на суми по р. 2?
 
Моментът на посочване на сумите се различава:
  • при облагане с окончателни данъци на:
-          чуждестранни физически лица за доходи, посочени в чл. 37, ал. 1 , т. 1 – 9 от ЗДДФЛ и чл. 8, ал. 11 от ЗДДФЛ (чл. 37, ал. 2 от ЗДДФЛ);
 
-          местни и чуждестранни физически лица за доходи от имущество, предадено на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадците;
 
-          местни и чуждестранни физически лица за доходи от наем или друго възмездно предоставяне на имущество в режим на етажна собственост с форма на управление общо събрание (чл. 65, ал. 1 и ал. 10 от ЗДДФЛ),
 
водещ е моментът на начисляването на дохода в счетоводството на предприятието, а не датата на фактическо придобиване на дохода от получателя, т.е. моментът на изплащане на дохода е без значение.
 
  • при облагане с окончателни данъци на доходи на местни или чуждестранни физически лица от:
-          допълнително доброволно осигуряване, от доброволно здравно осигуряване и от застраховки "Живот,
-          лихви по заеми към кооперацията, предоставен от член на кооперация,
 
водещ е моментът на придобиване на дохода по смисъла на чл. 11, ал. 1 от ЗДДФЛ (чл. 65, ал. 7 от ЗДДФЛ).
 
Внимание!!!
ЗДДФЛ не регламентира специален ред на документиране на посочените доходи и дължимия окончателен данък върху тях.
 
Какъв е срокът за внасяне и деклариране на окончателния данък върху посочените доходи?
 
До края на месеца следващ тримесечието, през което е възникнало задължението за удържане на данък. Следва да се има предвид, че доколкото става въпрос за облагане с окончателни данъци, задължението за деклариране се отнася за всяко тримесечие, вкл. и четвъртото, за което внасянето на данъка и декларирането му става до 31. 01. на следващата година.
 
Внимание!!!
При наличие на СИДДО, освобождаващо доходите на чуждестранното физическо лице от облагане с окончателен данък при източника, условията за което са доказани пред платеца, до крайния срок на деклариране и внасяне на дължимия данък не се прави вписване по р. 2. Може да възникне проблем, при необходимост от получаване на официално становище относно правото за прилагане на СИДДО от страна на приходните органи, което задължително се изисква, когато общият размер на реализираните доходи надвиши 500 000 лв. в рамките на данъчната година, ако доходът е придобит в края на тримесечието, тъй като срокът за получаване на становището е 60 дни.
 
Има ли задължение физическото лице-получател на дохода да подава ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ?
 
Не, тъй като облагането има окончателен характер.
 
Особеност: Чуждестранно физическо лице - местно лице за данъчни цели на държава - членка на ЕС или ЕИП (Исландия, Лихтенштайн, Норвегия) има право да избере да преизчисли окончателния данък по реда на чл. 37а от ЗДДФЛ, като за целта следва да попълни Част VІІ – Преизчисляване на окончателния данък за доходи по чл. 37 от ЗДДФЛ като данък върху общата годишна данъчна основа на ГДД чл. 50 от ЗДДФЛ (чл. 52, ал. 1, т. 5 от ЗДДФЛ).
 
 
Р. 3. Окончателен данък за доходи от дивиденти и ликвидационни дялове по 38, ал. 1 от ЗДДФЛ
 
Кои данъци се посочват на р. 3?
 
Посочват се данъците върху доходи от:
  • дивиденти в полза на едноличен търговец (ЕТ);
  • дивиденти и ликвидационни дялове в полза на местно физическо лице;
  • дивиденти и ликвидационни дялове в полза на чуждестранно физическо лице.

 

Кога възниква задължение за посочване на суми по р. 3?
 
При облагане с окончателни данъци на доходи на ЕТ, местни или чуждестранни физически лица от дивиденти и ликвидационни дялове моментът на изплащане на дохода е без значение:
 
  • данъкът върху доходите от дивиденти става дължим при взето решението за разпределяне на дивидент (чл. 65, ал. 2 от ЗДДФЛ).
 
Изключение:
При дивиденти под формата на скрито разпределение на печалбата данъкът става дължим при начисляване на сумите (чл. 65, ал. 3 от ЗДДФЛ).
 
  • данъкът върху доходи от ликвидационни дялове става дължим при начисляване на ликвидационният дял (чл. 65, ал. 4 от ЗДДФЛ).
 
Внимание!!!
ЗДДФЛ не регламентира специален ред на документиране на посочените доходи и дължимия окончателен данък върху тях.
 
Какъв е срокът за внасяне и деклариране на окончателния данък върху дивиденти и ликвидационни дялове?
 
До края на месеца, следващ тримесечието през което е възникнало задължението за удържане на данък. Следва да се има предвид, че доколкото става въпрос за облагане с окончателни данъци, задължението за деклариране се отнася за всяко тримесечие, вкл. и четвъртото, за което внасянето на данъка и декларирането му става до 31. 01. на следващата година.
 
Внимание!!!
При наличие на СИДДО, освобождаващо доходите на чуждестранното физическо лице от облагане с окончателен данък при източника, условията за прилагане на което, могат да се докажат от получателя на дохода до крайния срок на деклариране и внасяне на дължимия данък не се прави вписване по р. 3. Може да възникне проблем, при необходимост от получаване на официално становище относно правото за прилагане на СИДДО от страна на приходните органи, което задължително се изисква, когато общият размер на реализираните доходи надвиши 500 000 лв. в рамките на данъчната година, ако доходът е придобит в края на тримесечието, тъй като срокът за получаване на становището е 60 дни.
 
Има ли задължение физическото лице-получател на дохода да подава ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ?
 
Не, тъй като облагането има окончателен характер.
 
 
Р. 4. Окончателен данък по чл. 38, ал. 13 от ЗДДФЛ за доходи от лихви по депозитни сметки
 
Кои данъци се посочват на р. 4?
 
Посочват се данъците върху доходи от лихви по депозитни сметки на местни физически лица в търговски банки и клоновете на чуждестранни банки в страната.
 
Лихви по депозитни сметки на чужестранни физически лица в търговски банки и клоновете на чуждестранни банки в страната се декларират на р. 2.
 
"Депозитни сметки" са банкови сметки за съхранение на пари за определен срок срещу възнаграждение (лихва) (т. 58 от § 1 на ДР на ЗДДФЛ).
 
Не са обект на облагане лихви по безсрочни сметки (разплащателни сметки и спестовни влогове) на местни физически лица и лица – местни за данъчни цели на страна от ЕС или ЕИП.
 
Доколкото ЕТ не е посочен изрично – доходите от лихви по депозитни сметки на ЕТ не следва да са обект на облагане.
 
Кога възниква задължение за посочване на суми по р. 4?
 
Данъкът става дължим:
  • в общия случай при придобиване на дохода по смисъла на чл. 11, ал. 1 от ЗДДФЛ;
  • при авансово изплащане на дохода от лихва - на датата на падежа на депозита или на датата на предсрочното му прекратяване (чл. 11 ал. 5 от ЗДДФЛ).
 
Внимание!!!
ЗДДФЛ не регламентира специален ред на документиране на посочените доходи и дължимия окончателен данък върху тях.
 
Какъв е срокът за внасяне и деклариране на окончателния данък върху доходите от лихви по депозитни сметки?
 
До края на месеца следващ месеца, през който е възникнало задължението за удържане на данък (чл. 65, ал. 9 от ЗДДФЛ).
 
Има ли задължение физическото лице-получател на дохода да подава ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ?
 
Не, тъй като облагането има окончателен характер.
 
 
ІІ. Попълване на декларацията от предприятие – платец на доход при дължими данъци върху доходи на юридически лица (р. 5 и 6)
 
 
Общи положения
 
Местните юридически лица по смисъла на чл. 3 от ЗКПО, едноличните търговци и местата на стопанска дейност в страната на чуждестранните юридически лица ( които по натагък наричаме предпирятия) - платци на доходи на юридически лица декларират по реда на чл. 201, ал. 1 от ЗКПО:
 
  • не се декларират начислени доходи на чуждестранни лица чл. 12, ал. 3 и ал. 8, т. 2 от ЗКПО, за които предприятието - платец на доход не е задължено да удържа данък при източника;
  • данъкът се декларира от предприятието - платец на доходи в кол. 3 като обща сума без да се диференцира по получатели на дохода;
  • периодът на внасяне на данъка при източника е единствено тримесечен - до края на месеца, следващ тримесечието, през което е възникнало задължението за данък, съответно до 30. 04., 31. 07., 31. 10. и 31. 01. (чл. 202, ал. 1 и 2 от ЗКПО).
 
Р. 5. Данък при източника върху дивиденти и ликвидационни дялове по чл. 194 от ЗКПО
 
Кои данъци се посочват на р. 5?
 
Посочват се диференцирано данъци върху дивиденти и ликвидационни дялове в полза на:
  • чуждестранни юридически лица;
  • бюджетни предприятия (без общини);
  • общини;
  • юридически лица с нестопанска цел;
  • друг вид юридически лица, които не се търговци.
 
Не се дължи данък върху дивиденти и ликвидационни дялове в полза на местни юридически лица - търговци, както и чуждестранни юридически лица - местни лица за данъчни цели на държава - членка на ЕС и ЕИП.
 
Кога възниква задължение за посочване на суми по р. 5?
 
Данъкът става дължим при взето решение за разпределяне на дивиденти или на ликвидационни дялове (чл. 202, ал. 1 от ЗКПО). Датата на изплащане е без значение.
 
Внимание!!!
При наличие на СИДДО, освобождаващо доходите на чуждестранното юридическо лице от облагане при източника, условията за прилагане на което, могат да се докажат от получателя на дохода до крайния срок на деклрариране и внасяне на дължимия данък - не се прави вписване по р. 5. Може да възникне проблем, при необходимост от получаване на официално становище относно правото за прилагане на СИДДО от страна на приходните органи, което задължително се изисква, когато общият размер на реализираните доходи надвиши 500 000 лв. в рамките на данъчната година, ако доходът е придобит в края на тримесечието, тъй като срокът за получаване на становището е 60 дни.
 
 
Р. 6. Данък при източника по чл. 195 от ЗКПО
 
Кои данъци се посочват на р. 6?
 
Данъците върху доходите от източник в страната в полза на чуждестранни юридически лица, посочени в чл. 12, ал. 2, ал. 5 и ал. 8, т. 1, както и чл. 12, ал. 9 от ЗКПО.
 
Кога възниква задължение за посочване на суми по р. 6?
 
Данъкът става дължим при начисляване на дохода (чл. 202, ал. 2 от ЗКПО). Датата на изплащане е без значение.
 
Внимание!!!
При наличие на СИДДО, освобождаващо доходите на чуждестранното юридическо лице от облагане при източника, условията за прилагане на което, могат да се докажат от получателя на дохода до крайния срок на деклрариране и внасяне на дължимия данък - не се прави вписване по р. 6. Може да възникне проблем, при необходимост от получаване на официално становище относно правото за прилагане на СИДДО от страна на приходните органи, което задължително се изисква, когато общият размер на реализираните доходи надвиши 500 000 лв. в рамките на данъчната година, ако доходът е придобит в края на тримесечието, тъй като срокът за получаване на становището е 60 дни.
 
Има ли задължение чуждестранното юридическо лице-получател на дохода да подава ГДД по чл. 92 от ЗКПО ?
 
Не, тъй като облагането при източника има окончателен характер.
 
Особеност. Чуждестранно юридическо лице - местно лице за данъчни цели на държава - членка на ЕС или ЕИП (Исландия, Лихтенштайн, Норвегия) има право да избере да преизчисли данъка при източника за доходите по чл. 12, ал. 2, 3, 5 и 8 от ЗКПО, като подаде ГДД по чл. 202а, ал. 4 от ЗКПО за преизчисляване на данък, удържан при източника (чл. 202а от ЗКПО).