Промени в държавния бюджет за 2014 г. и Закона за гарантиране на влоговете

С ДВ, бр. 98 от 28. 11. 2014 г. са обнародвани:
  • Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г. Мотивите за актуализация на държавния бюджет са свързани с невъзможността при сегашното му фактическо изпълнение да се постигнат заложените в него параметри. В тази връзка са променени чл. 1, ал. 1, ал. 2, ал. 3, ал . 4, ал. 5, т. 1  и са създадени нова ал. 7, 8 и 9, чл. 66, чл. 67, ал. 1, ал. 3 и 4 – нови, чл. 68.  В контекста на отнетия лиценз на „Корпоративна търговска банка„ АД са направени допълнителни законодателни промени, както в  самия закон (чл. 97 - 99), така и в други закони:
-        Закона за ограничаване на плащанията в брой (чл. 2, т. 7 – нова).
 
В Закона за административните нарушения и наказания е допълнена разпоредбата на чл. 34, ал. 2 във връзка с нарушение на Закона за независимия финансов одит.
 
Промените са в сила от 28. 11. 2014 г.

 
  • Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Актуализацията на бюджета цели финансовата стабилност на системата и сигурност  за осигуряване на лечението на пациентите и за работата на изпълнителите на медицинска помощ. (Виж чл. 1, ал. 2, ал. 3, ал. 4  - нова.)
 
Промените са в сила от 28. 11. 2014 г.
 
  • Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, с преходни разпоредби на който са направени промени и в други закони, включително редакционни поправки в:
-        Закона за данъците върху доходите на физическите лица (чл. 74, ал. 2) и
-        Закона за митниците.
 
И в двата закона думите "Министерство на регионалното развитие" и "министър на регионалното развитие" се заменят съответно с "Министерство на регионалното развитие и благоустройството" и "министър на регионалното развитие и благоустройството".
 
Промените са в сила от 28. 11. 2014 г.