ЗКПО. Данъчното третиране на приходи на ЮЛНЦ

ЗКПО. Въпрос. Спортен клуб е регистриран като юридическо лице с нестопанска цел (ЮЛНЦ) по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) за осъществяване на дейност в обществена полза. Клубът има спортна зала в която се практикуват различни спортове – йога, фитнес, танци, бойни изкуства и други. Членовете на сдружението заплащат „членски внос” в размер 40 лв. месечно, срещу който се издава клубна карта, като им се дава право на достъп до неограничен брой тренировки.

 

Въпрос:

 

Приход от стопанска дейност ли е заплащаният на спортния клуб „членски внос”?

 

 

Отговор: Кети Славова, данъчен експерт

 

Актуално към 01.11.2021 г.

 

Според разпоредбата в чл. 3, ал. 1 от ЗЮЛНЦ, ЮЛНЦ определят свободно средствата за постигане на целите си. Независимо от това, че естеството на целта, за осъществяването на която се създават тези юридически лица, е нестопанска, съгласно чл. 3, ал. 3 от ЗЮЛНЦ същите могат да извършват допълнителна стопанска дейност, свързана с предмета на основната им дейност, като използват приходите за постигане на определените в устава или учредителния акт цели. Правната уредба на стопанската дейност и нейния предмет се съдържа в чл. 3, ал. 2-6 от ЗЮЛНЦ. Предметът на допълнителната стопанска дейност се определя в устава или учредителния акт на ЮЛНЦ и се вписва в търговския регистър и регистъра на ЮЛНЦ. Следва да се има предвид, че даже конкретна стопанска дейност да не е вписана в търговския регистър и регистъра на ЮЛНЦ, това не освобождава юридическото лице от данъчно правните му задължения, произтичащи от тази дейност.

 

Като се вземе предвид статута на спортните клубове – юридически лица, които не са търговци, що се отнася до данъчното облагане на извършваната от тях стопанска дейност приложение намира разпоредбата на чл. 1, т. 2 от ЗКПО, съгласно която се облага печалбата на местните юридически лица, които не са търговци, включително организациите на вероизповеданията, от сделки по чл. 1 от ТЗ, както и от отдаване под наем на движимо и недвижимо имущество. Изброяването в чл. 1, ал. 1 от ТЗ е неизчерпателно. Според ал. 3 на чл. 1 от ТЗ за търговец се смята и всяко лице, образувало предприятие, което по предмет и обем изисква неговите дела да се водят по търговски начин, даже ако дейността му не е посочена в чл. 1, ал. 1 от ТЗ (по аргумент на чл. 1, т. 2, която препраща към чл. 1 от ТЗ, а не само към чл. 1, ал. 1 от същия). От цитираните разпоредби следва изводът, че юридическите лица с нестопанска цел, са данъчно задължени лица, когато извършват стопанска дейност, респективно на облагане по реда на ЗКПО подлежат резултатите от тези им дейности.

 

За да се установи дали резултатът (печалбата) от дадена сделка или дейност на ЮЛНЦ, подлежи на облагане по реда на ЗКПО е необходимо да бъде изяснено дали по естеството си дейността е стопанска.

 

Приходите от такси за членуване в ЮЛНЦ се признават в съответствие с раздел Б, т. 8 от СС 18 „Приходи” в зависимост от това дали таксата за членуване осигурява:

 

  • само членство или
  • получаване на услуги през периода на членството.

 

Съгласно тази разпоредба такси, които дават право на членуващия:

 

  • да получава услуги, публикации или други ползи през периода на членството или
  • да закупува стоки или услуги по цени, по-ниски от тези за нечленуващите,

 

се признават за приход при осигуряване на ползите.

 

Когато срещу заплатения членски внос/вноски за клубна карта се предвижда участниците в ЮЛНЦ да получават право на отстъпки от таксите, които спортният клуб ще събира за организираните от него курсове, дейности и др., може да се приеме, че членският внос/вноските за клубна карта, който сe събира от членовете е счетоводен приход, който участва във формирането както на счетоводния, така и на данъчния финансов резултат.

 

В горния смисъл се произнася и съда (Решение № 3987/29.03.2021 г. по адм.д. № 10637/2020 г., VІІІ отд. на ВАС). С цитирания съдебен акт се потвърждава Ревизионен акт на спортен клуб в частта на ЗКПО. Предмет на делото е корпоративен данък за 2014 г., 2015 г., 2016 г. и 2017 г. по ЗКПО, като спорът по същество се отнася до това дали приходите на сдружението от членски внос се явяват приходи от стопанска дейност и като такива следва да участват при определяне на данъчния финансов резултат за облагане с корпоративен данък.

 

В случаите, при които срещу т.нар. „членски внос” се осигурява ползване на услуги, вноските се определят на пазарен принцип и в зависимост от периодичността на посещение в спортните зали и т.н., се касае за приходи от стопанска дейност, прикривани с т.нар. „членски внос”. Този извод се подкрепя и от съдебната практика: Решение № 7026 от 10.06.2021 г. по адм. д. № 1629/2021 г., I отд. на ВАС и Решение № 17584 от 20.12.2019 г. по адм. д. № 9374/2019 г., I отд. на ВАС.