Данъци и счетоводство

ЗДДС. Наредба № Н-18. Продажба на софтуерни приложения в Амазон Германия и Амазон Великобритания

Казус. Българско дружество, регистрирано по ЗДДС в България и с регистрация по режим OSS продава софтуерни приложения в Амазон Германия, Амазон Великобритания и Амазон Франция. Софтуерното приложение се сваля от линк посочен в магазина. Допълнително се изпращат скреч карти с код за платената версия на приложенията. Картите се изпращат от България до склад на Амазон в изброените държави. Електронният магазин ги доставя до крайните потребители (физически лица). Българското дружество има и ДДС регистрации в Германия и Великобритания. Регистрациите са направени по изискване на Амазон, защото считат, че имаме инвентар в техни складове и тълкуват продажбите на софтуер като стока. Амазон Великобритания събира и отчита ДДС.

 

Въпроси:

1. След като дружеството е регистрирано по ДДС в Германия и има регистрация по OSS в България, в кой регистър трябва да се отчитат продажбите в Германия на крайни клиенти – в регистър по OSS или в ДДС регистър на Германия?

2. Според българското законодателство дружеството продава услуга. Скреч картата не е носител на софтуер и е съпътстваща доставка. Амазон счита, че се продава стока. Трябва ли дружеството да издава фактура от българския ДДС номер към немския и британския ДДС номер на фирмата?

3. Трябва ли да се издават касови бележки или да се подава одиторски файл за продажбите при прилагане на OSS – за продажбите във Франция и за продажбите, които ще се отчитат под немския и английския ДДС номер? 

 

Отговор: Моника Петрова, Юлия Калчева