ЗДДС Относно промени при ремонт на автомобил, извършен на територия на държава - членка

ЗДДС. Въпрос: Камион на български превозвач с регистрация по ЗДДС се разваля в Германия. Там той е ремонтиран от фирма, притежаваща немски ДДС номер. Тази фирма издава фактура без ДДС на българския превозвач за оказаната му услуга. Въпросът е трябва ли въз основа на тази фактура да се съставя протокол и да се самоначислява ДДС? И настъпват ли от 01. 01. 2010 г. промени по отношение на такива услуги?
 

Отговор: 
Ивайло Кондарев, данъчен консултант
 
 
Актуално към 25. 12. 2009 г.
 
 
Въпросът засяга случаи на извършени ремонтни услуги на товарни автомобили. А съгласно § 1, т. 43 от ДР на ЗДДС ремонтът представлява „работа по стоки”.
 
На основание чл. 21, ал. 2, т. 3, буква „в” от ЗДДС (в сила до 01.01.2010 г.) мястото на изпълнение на услуги, представляващи работа по движима вещ, е мястото където фактически (физически) се извършва услугата. Не е така само ако получател на услугата е лице, регистрирано за целите на ДДС в държава членка, различна от тази, в която се извършва работата и след нейното приключване стоките са напуснали територията на държавата членка, където фактически е извършена услугата. Тогава мястото на изпълнение на доставката е на територията на държавата членка, издала идентификационния номер по ДДС на получателя, под който му е оказана услугата (чл. 24, ал. 3 от ЗДДС във вида му до 01.01.2010 г.).
 
В тази връзка, доставката на ремонтната услуга, извършвана от германската фирма в полза на българския превозвач, е с място на изпълнение на територията на България. Защото то се определя съгласно цитираното правило на ал. 3 от чл. 24. Налице е услуга по работа върху движима вещ, която след ремонта напуска територията на държавата членка, в която фактически е извършена услугата (Германия). Същевременно нейният получател има издаден ДДС номер от друга държава членка (България). Затова за доставката са налице условията на чл. 82, ал. 2, т. 3 от ЗДДС и за нея е нужно самоначисляване на данък с протокол по чл. 117 от закона.
 
Казаното ще важи с още по-голяма сила от 01.01.2010 г. След посочената дата, по силата на новото общо правило, съдържащо се в чл. 21, ал. 2 от ЗДДСмястото на изпълнение на услугата ще е там, където е установен нейният получател – данъчно задължено лице, т.е. в България. След направените промени в закона вече е без значение дали преработваната или ремонтирана стока напуска територията на държавата членка, където фактически се извършва услугата. Щом получателят е данъчно задължено лице, местоизпълението на услугите по работа върху движима вещ винаги е там, където е седалището или постоянният обект на получателя, за който е предназначена услугата. И след изменението, направено в чл. 82, ал. 2, т. 3 от ЗДДС, за получената доставка ще е нужно самоначисляване на данък с протокол.