Нов ЗМИП и нова Наредба за подаване на документи по ЗАДС

В ДВ, бр. 27 от 27. 03. 2018 г. са обнародвани:
 
С него се цели най-вече привеждането на българското законодателство в съответствие с изискванията на Директива (ЕС) 2015/849 на Европейския парламент и на Съвета от 20 май 2015 година за предотвратяване използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма, за изменение на Регламент (ЕС) № 648/2012 на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Директива 2005/60/ЕО на Европейския парламент и на Съвета и на Директива 2006/70/ЕО на Комисията.
 
В 5-месечен срок от влизането в сила на ЗМИП следва да се изготви правилник за прилагане на закона  (§10 от ПЗР).
 
В новия закон е отчетена е необходимостта от точна и актуална информация за действителния собственик като ключов фактор при разкриването на престъпления с оглед на възможността самоличността на дадено лице да бъде скрита зад дружествена структура. (Виж дефиницията на действителен собственик в § 2 от ЗМИП).
 
Предвидено е информацията и данните за действителните собственици да се вписват по партидите:
 
-   на   учредените на територията на Република България юридически лица и други правни образувания в търговския регистър и в регистър БУЛСТАТ, а
 
-   на физическите и юридическите лица и други правни образувания, които действат на територията на Република България в качеството си на доверителни собственици на тръстове, попечителски фондове и други подобни чуждестранни правни образувания, учредени и съществуващи съобразно правото на юрисдикциите, допускащи такива форми на доверителна собственост – в регистър БУЛСТАТ (чл. 63 от ЗМИП).
 
В тази връзка в Преходните и заключителните разпоредби на законопроекта са предвидени промени и в:
 
-   Търговския закон (чл. 65а – нов, §1д от ДР на ТЗ - нов);
-   Закона за юридическите лица с нестопанска цел (чл. 18, ал. 1, т. 11нова),
Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска целл. 40, ал. 6 – нова ) и други.
 
В § 9 ПЗР на ЗМИП е предвидено:
 
(1) В срок до 1 октомври 2018 г. Агенцията по вписванията осигурява възможност за вписване на данните по чл. 63, ал. 4 в съответния регистър по чл. 63.
 
(2) Лицата, за които се прилага изискването за вписване на данните по ал. 1 в съответния регистър по чл. 63, заявяват за вписване тези данни в срок до 4 месеца от изтичането на срока по ал. 1.
 
(3) Юридическите лица с нестопанска цел по § 25 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ДВ, бр. 74 от 2016 г.), които са извършили пререгистрация до 1 октомври 2018 г., заявяват за вписване данните по ал. 1 в срок до 4 месеца от изтичането на срока по ал. 1.
 
(4) Лицата по ал. 3, които са извършили пререгистрация след 1 октомври 2018 г., заявяват за вписване данните по ал. 1 в срок до 4 месеца от извършването на пререгистрацията.
 
Кореспондиращо са направени промени и в редица други нормативни актове, сред които са и:
 
-   Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и
-   Закона за мерките срещу финансирането на тероризма.
 
Виж Мотивите към проекто закона на ЗМИП.
 
Кратък коментар във връзка с практически аспекти на промените ще бъде публикувани в априлския брой на списанието.
 
 
Виж Мотивите към проекто Наредбата.