ICS2 - Система за контрол на вноса 2 стартира на 15.03 2021 г.

До 2024 г. предстои въвеждането на ниво ЕС на Система за контрол на вноса 2 (ICS2).

 

ICS2 представлява широкомащабна система за предварителна информация за товарите, при която митническите администрации ще получават информация за товара преди пристигането му.

 

Новата система за предварителна информация за товари ICS2 на ЕС подкрепя прилагането на този нов регулаторен режим за митническа безопасност и сигурност, насочен към по-добра защита на единния пазар и гражданите на ЕС. Чрез този режим ще събират данни за всички стоки, влизащи в ЕС преди пристигането им.

 

Икономическите оператори ще трябва да декларират данни за безопасност и сигурност в ICS2, чрез Обобщена декларация за въвеждане.

 

Задължението за подаване на такива декларации няма да възникне едновременно за всички икономически оператори. Това ще зависи от вида на услугите, които те предоставят при международното движение на стоки и е свързано с трите дати на стартиране на ICS2:

 

  • 15 март 2021 г – за  пощенски и куриерски пратки, доставяни по въздух;
  • 1 март 2023 г – всички авиотовари;
  • 1 март 2024 г – сухопътен (шосеен и железопътен) и воден морски транспорт

Повече информация за ICS2 вижте на интернет страницата на  Агенция „Митници“ и на сайта на Европейската комисия – Данъчен и митнически съюзМитническа сигурност - ICS2