Промени в ЗТРРЮЛНЦ и ТЗ

НАЙ-АКТУАЛНОТО, ВЕДНАГА - TITA.BG


В ДВ. бр. 35 от 19.04.2024 г. е обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЗИД ЗТРРЮЛНЦ), в сила от 19.04.2024 г.

 

Промените засягат разпоредбата на чл. 3а, ал. 1 и 2  ("Обмен на информация") и чл. 31, ал. 2 ("Наредба")

 

Направени са и кореспондиращи промени в Търговския закон (чл. 17а, ал. 2, т. 1, ал. 4, т. 2 и ал. 5  -"Клон на чуждестранно лице"). 

 

Целта на промените е имплементиране на разпоредбите на Директива (ЕС) 2019/1151 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 година за изменение на Директива (ЕС) 2017/1132 във връзка с използването на цифрови инструменти и процеси в областта на дружественото право.

 

В тази връзка се разширява обемът на информация относно български дружества и съответно чуждестранни юридически лица, регистрирали клон в България, която информация ще се обменя чрез системата за взаимно свързване на регистрите.

 

С преходни и заключителни разпоредби (ПЗР) на закона се предвижда:

 

  • Наредбата съгласно чл. 31, ал. 1 (Наредба № 1 от 14 февруари 2007 г. за воденето, съхраняването и достъпа до търговския регистър и до регистъра на юридическите лица с нестопанска цел) да се приведе в съответствие с изискванията на закона в тримесечен срок от влизането му в сила (§ 4 от ПЗР);

 

  • В 9-месечен срок от влизането в сила на наредбата клоновете на чуждестранни лица, регистрирани с право да извършват търговска дейност според националния си закон, заявяват за вписване в търговския регистър данни за седалището на чуждестранното лице (§ 5 от ПЗР).

 

Вж. повече в Мотивите към проекто закона.