Броят в 5 минути

Броят в 5 минути

Актуално към 14. 02. 2018 г.
 

!!! Най – важно:


1. Изискването за еднократна регистрация на администраторите на лични данни от 25.05. 2018 г. отпада, Вече всички ще трябва да третират защитата на личните данни като постоянен процес. Най - високите санкции, предвидени в Регламент 2016/679 (GDPR), в сила от 25.05. 2018 г., са за нарушаване на правата на гражданите и основанията за обработване на личните им данни.

 
 
2. МСС 17 Лизинг се заменя с нов стандарт - МСФО 16 Лизинг, в сила от 01. 01. 2019 г.
 

Виж повече - Счетоводно отчитане на лизингови договори според МСФО 16 Лизинг

 

3. Удължен е с 1 месец срокът, в който може да се коригира подадената от осигурител декларация образец № 6 по Наредба № Н-8 от 2005 г. за дължимите осигурителни вноски върху възнагражденията на лицата по чл. 4, ал. 1 и ал. 10 от КСО. 

 
 
4. Създаден е нов код за вид осигурен при подаване на декларация образец № 1 по Наредба № Н-8 от 2005 г. Това е код за вид осигурен: - 99 - за лицата, командировани или изпратени по реда на чл. 121а, ал. 1, т. 1 и ал. 2, т. 1 от Кодекса на труда, когато за месеца, работните дни или съответната продължителност на работното време в приемащата държава-членка на Европейския съюз, държава-страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или Конфедерация Швейцария не съответстват на законоустановените в Република България.
 
 
 

!!Важно:


1. Декларирането на доходи:

-   от дивиденти;
-   от ликвидационни дялове;
-   при замяната на акции и дялове в търговски дружества в чужбина за акции и дялове в търговски дружества в чужбина или в местни търговски дружества;
-   от допълнително доброволно и здравно осигуряване и застраховки „Живот”;
-   от лихви по банкови сметки
 
от източник в чужбина и на дължимия окончателен данък по реда на чл. 38 от ЗДДФЛ става в новата Част ІV на Приложение № 8. Тези доходи продължават да се облагат с окончателен данък по реда на чл. 38 от ЗДДФЛ, но новият момент е, че в сила от 01. 01. 2017 г. окончателният данък по чл. 46 от ЗДДФЛ вече се внася в срок до 30 април на годината, следваща годината на придобиването на дохода и се декларира само в ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ.
 
 
2. Съгласно § 25 на ПЗР на ЗИДЗЮЛНЦ юридическите лица с нестопанска цел, вписани в регистъра на ЮЛНЦ при окръжните съдилища, са длъжни да подадат заявление за пререгистрация пред Агенция по вписванията – регистър за ЮЛНЦ в срок до 31. 12. 2020 г. Държавна такса за пререгистрацията не се дължи. Срокът за пререгистрация започва от 01. 01. 2018 г. и приключва на 31. 12. 2020 г.

ЗДДС
 

1. Когато предмет на доставката е услуга и българска фирма е доставчик, за правилното третиране на съответната услуга е важен

-   статутът на получателя и

-   видът на услугата.

Основното правило за определянето на мястото на изпълнение на доставката е регламентирано в чл. 21, ал. 2 от ЗДДС. Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност. Като изключение от горното правило, когато предмет на доставката е услуга, свързана с недвижим имот, мястото на изпълнение се определя съгласно чл. 21, ал. 4, т. 1 от ЗДДС. Мястото на изпълнение при доставка на услуга е мястото, където се намира недвижимият имот, когато услугата е свързана с недвижим имот, включително при предоставянето на права за ползване, на експертни услуги или услуги на посредници, свързани с недвижимия имот.

За повече информация по такъв казус, погледнете ЗДДС. Отдадено под наем строително скеле в страна от ЕС     
      

2. Когато българска фирма е получател по доставка на услуга, за нея възниква необходимостта от обсъждане на разпоредбите на чл. 82, ал. 21, т. 3 от ЗДДС. Когато доставчикът е данъчно задължено лице, което не е установено на територията на страната и доставката е с място на изпълнение на територията на страната и е облагаема, данъкът е изискуем от получателя по доставката при  доставка на услуги - когато получателят е данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6. Видно от този текст, при третирането на получени услуги е без значение дали доставчикът на услугата е лице от държава членка или от трета държава.

 
 
ЗКПО
 
3. Има немалко съдебни спорове при трансформиране на задължения към съдружници преди изтичане на давностния срок в допълнителни резерви относно законосъобразността за прилагане на чл. 46, ал. 1, т. 4 от ЗКПО.  Обикновено приходните органи при наличие на счетоводно записване, трансформиращо задължение към съдружници в допълнителни резерви преди изтичане на давностния срок, приемат, че е налице основание за прилагане на чл. 46, ал. 1, т. 4 от ЗКПО. Съдът обаче за прилагане на чл. 46, ал.1, т. 4 от ЗКПО изисква неоспорими доказателства, че е налице писмен отказ от бъдещо възстановяване на сумите, т.е. опрощаване по смисъла на чл. 108 от ЗЗД. Само счетоводният запис сам по себе си за съда не е основание за преобразуване.
 
 
 
ЗОПБ
 

4. Между договора за наем и решението на Общото събрание за разпределяне на дивидент има много разлики, които дават основание за различно третиране на плащането по договора за наем и по решението на общото събрание. При договор за наем на недвижим имот с няколко съсобстевника е важна сумата вписана в договора за наем, при разпределяне на дивиденти с решение на общото събание на съдружницете е важен размера на дивидента ,разпределен в полза на всеки отделен съдружник съобрзано неговия дял.

 
 
 
 ДОПК
 

5. От 01. 01. 2017 г. дивидентите, придобити от източник в чужбина, се декларират единствено с годишната декларация (ГДД) по чл. 50 от ЗДДФЛ (Приложение № 8 - Част ІV ) и само годишно се внася дължимият данък (чл. 67, ал. 4 от ЗДДФЛ). Ако тази промяна не е съобразена от данъчнозадължените лица и те са продължили и през 2017 г. да декларират данъка върху дивидентите с източник чужбина и да го внасят текущо на тримесечие с декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ, то  законово обоснован подход би бил да се подаде искане за прихващане по чл. 129, ал. 1 от ДОПК, към което да се приложат

-   копия от декларациите по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ, ведно с
-   платежните документи, удостоверяващи внесения текущо през 2017 г. данък и
-   копие на ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ.
 
 
ЗН
 

6. Наследството може да бъде прието и по опис. Съгласно чл. 60, ал. 2 от ЗН наследникът, който е приел наследството по опис отговаря само до размера на полученото наследство, т.е. до наследството посочено в описа.  

 
Виж повече - т. 2 от Отказ от наследство
 

7. Отказът от наследство се извършва в писмена форма - писмено заявление, което се подава пред районния съд в района, в който е открито наследството и се вписва в особената за това книга в районния съд.

 

Виж повече - т. 3 от Отказ от наследство